Renata Šarjaková, 3. červenec 2006
Chmelové výhonky v moderní kuchyni
Čerstvé chmelové výhonky vykazují silné antikancerogenní účinky, působí jako mírné sedativum a obsahují ve značném množství fytoestrogen.

V poslední době se stávají v západních zemích stále populárnějšími chmelové výhonky, které byly dosud spojovány převážně se středomořskou stravou. Nebývalý nárůst prodeje zaznamenaly v loňském roce kupříkladu supermarkety britského obchodního řetězce Booths. Podle názoru společnosti se na tomto zvýšení podílí jednak vynikající nutriční hodnota této zeleniny, jednak výsledky četných studií prokazujících, že chmelové výhonky obsahují řadu cenných látek, včetně lupulinu, který vykazuje silné antikancerogenní účinky a působí jako mírné sedativum. Výhonky dále obsahují ve značném množství fytoestrogen, který působí jako ženský hormon estrogen a napomáhá řadě žen vyhnout se substituční hormonální léčbě. Nezanedbatelným důvodem k rozšíření prodeje čerstvých chmelových výhonků je rovněž skutečnost, že rostlina je rozšířena po celém severozápadě a její pěstování nabízí nové možnosti pro místní zemědělce a spotřebitelé požadují neustále nové výrobky, zejména pokud jsou čerstvé, zdravé a britské. Více informací na adrese 

http://www.fdin.co.uk/news/index.php  
Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 031
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář