Renata Šarjaková, 3. červenec 2006
Kofein možnou ochranou před diabetem
U lidí, kteří pijí denně ve větším množství zelený čaj nebo kávu se může snížit riziko vzniku diabetu až o 33 %.
Podle výsledků nejnovější japonské studie, prováděné na univerzitě v Ósace, které se zúčastnilo 17 413 osob z různých komunit z celého Japonska se může u lidí, kteří pijí denně ve větším množství zelený čaj nebo kávu snížit riziko vzniku diabetu v důsledku působení kofeinu až o 33 %. V USA trpí diabetem více než 20 milionů lidí, což odpovídá 7 %  celé populace. Celkové náklady na léčbu představují podle údajů Americké společnosti pro diabetes (ADA) více než 132 mld. USD, z čehož 92 mld. USD jsou přímé výdaje za léky. Studie, která byla publikovaná v časopisu Annals of Internal Medicine, shrnuje údaje o spotřebě nápojů u japonských obyvatel ve věku mezi 40 a 65 lety, které byly získány prostřednictvím dotazníků, zaměřených na zjišťování frekvence pití kávy, černého, zeleného a oolong čaje. Mezi pitím černého a oolong čaje a rizikem diabetu 2. typu nebyly zjištěny žádné souvislosti, u zeleného čaje bylo po adjustaci rizikových faktorů (pohlaví, věk, BMI) zjištěno, že lidé, kteří pili více než šest šálků zeleného čaje denně měli ve srovnání s těmi, kteří pili méně než jeden šálek týdně, o 33 % nižší riziko diabetu. Pití tří nebo více šálků kávy denně bylo spojeno se 42% snížením rizika diabetu. Průměrný Američan vypije 3,2 šálky kávy denně. Celkový přísun kofeinu z tohoto množství vypité kávy způsobil 33% snížení rizika diabetu. Japonští výzkumníci rovněž zjistili, že příznivé účinky kofeinu se projevily více u žen a u mužů s nadváhou. V loňském roce byla zveřejněna kanadská zpráva o účincích kávy na snižování insulinové senzitivity. Káva ale obsahuje několik látek, které mohou ovlivnit metabolismus curků, kupř. antioxidanty, draslík a hořčík. Káva je jednou z nejvíce obchodovaných komodit na světě, produkovaná ve více než 60 zemích a s ročním prodejem za více než 70 mld. USD. Světový trh čajem představuje asi 941 mil. USD. Zelený čaj z celkové světové produkce činí asi 20 %, černý čaj asi 78 %.
http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?n=67269-caffeine-green-tea-diabetes                            Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 029
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář