- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Proč je dobré pít ovocné šťávy?
Mezinárodní federace výrobců ovocných šťáv (International Federation of Fruit Juice Producers) nedávno zveřejnila další příspěvek o přínosu ovocných šťáv ve výživě. Grepová a rajčatová šťáva jsou bohatým zdrojem antioxidantů (polyfenolové látky respektive lykopen); polyfenoly v grepové šťávě mají pozitivní vliv na omezování kardiovaskulárních nemocí; pomerančová, grepová a ananasová šťáva obsahují významná množství kyseliny listové (folátů), která je účinná v omezování rizika poruch neurální trubice; fytochemikálie jablek a jablečné šťávy bývají spojovány s omezením rizika poškození funkce plic; draslík ze šťávy banánů, pomerančů a švestek může přispět ke zdravému krevnímu tlaku; a samozřejmě na močový trakt pozitivně působí brusinková šťáva a vysoký obsah vitaminu C v citrusových šťávách. To je také důvod vysoké aktivity výrobců ovocných šťáv, což se projevuje zaváděním nových nápojů, různých jejich variant nebo speciálním obohacováním (např. vlákninou).
Juicedly good. Soft Drinks International, March 2006, s. 2
Zdroj info ÚZPI