Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Proč je dobré pít ovocné šťávy?
Jednou z možností splnění doporučení spotřeby ovoce a zeleniny je spotřeba ovocných šťáv, které mohou snižovat díky svému obsahu protektivních látek rizika civilizačních onemocnění.

             Výživová doporučení kladou důraz na denní konzum  pěti porcí ovoce a zeleniny, přičemž porce může představovat 200 ml ovocné nebo zeleninové šťávy. Spotřeba zeleniny a ovoce v Evropě, USA a v Japonsku se v průměru pohybuje na třech porcích denně na osobu. Přitom nárůst spotřeby na pět porcí snižuje riziko srdečního infarktu na 26 %.

            Mezinárodní federace výrobců ovocných šťáv (International Federation of Fruit Juice Producers) nedávno zveřejnila další příspěvek o přínosu ovocných šťáv ve výživě. Grepová a rajčatová šťáva  jsou bohatým zdrojem antioxidantů (polyfenolové látky respektive lykopen); polyfenoly v grepové šťávě mají pozitivní vliv na omezování kardiovaskulárních nemocí; pomerančová, grepová a ananasová šťáva obsahují významná množství kyseliny listové (folátů), která je účinná v omezování rizika  poruch neurální trubice; fytochemikálie jablek  a jablečné šťávy bývají spojovány s omezením rizika poškození funkce plic; draslík ze šťávy banánů, pomerančů a švestek může přispět ke zdravému krevnímu tlaku; a samozřejmě na močový trakt pozitivně působí  brusinková  šťáva a vysoký obsah vitaminu C v citrusových šťávách. To je také důvod vysoké aktivity výrobců ovocných šťáv, což se projevuje zaváděním  nových nápojů, různých jejich variant nebo speciálním obohacováním (např. vlákninou).

 

Juicedly good. Soft Drinks International, March 2006, s. 2

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 029
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář