Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Tyčinky s rostlinnými steroly a glukomannanem
Konzumace granola tyčinek obsahujících rostlinné steroly a glukomannan může příznivě upravit hladinu cholesterolu u diabetiků i nediabetiků.

Kanadská studie z poslední doby ukázala, že konzumace tyčinek obsahujících rostlinné steroly a glukomannan může příznivě upravit hladinu cholesterolu u diabetiků i nediabetiků, nemá ale žádný vliv na glukózu. O rostlinných sterolech je známo, že snižují hladin LDL- cholesterolu znemožněním absorpce ve střevech. Rozpustná vláknina, glukomannan, rovněž snižuje hladinu cholesterolu a může zlepšovat glykemickou kontrolu. Poslední kanadská studie (publikovaná v časopisu European Journal of Clinical Nutrition) se zabývala vlivem konzumace granola snack tyčinek obsahujících rostlinné steroly a/nebo glukomannan na hladinu cholesterolu a míru glykemické kontroly u třinácti diabetiků a šestnácti nediabetiků. V rámci výzkumu konzumovali účastníci po dobu 21 dnů jednu ze čtyř funkčních tyčinek s následujícím čtyřtýdenním vymývacím obdobím mezi jednotlivými druhy testovaných tyčinek. Granola tyčinky vyrobené společností Forbes Medi-Tech byly formulovány tak, aby jednotlivé druhy poskytovaly 1,8 g rostlinných sterolů v denní porci, což je považováno za optimální dávku, resp. 10 g glukomannanu denně, resp. obsahovaly kombinaci obou předchozích látek, resp. neobsahovaly žádný suplement (kontrola). Optimální dávka glukomannanu není ještě stanovena, účastníci konzumovali třikrát denně jednu tyčinku mezi jídlem. V důsledku suplementace tyčinek glukomannanem v kombinaci s rostlinnými steroly došlo v porovnání s kontrolou ke snížení celkového cholesterolu. U tyčinek s glukomannanem bylo zjištěno téměř 12% snížení celkového cholesterolu v porovnání s hladinou na počátku experimentu, a více než 17% snížení u kombinované suplementace. Mezi diabetiky, resp. nedaibetiky nebyly konstatovány žádné rozdíly. Po suplementaci rostlinnými steroly, glukomannanem nebo kombinovaným preparátem bylo rovněž zaznamenáno snížení hladiny LDL-cholesterolu. Ke snížení hladiny triacylglycerolů nebo HDL-cholesterolu nedošlo ani u jedné sledované skupiny. Na snížení hladiny cholesterolu kombinací rostlinných sterolů a glukomannanu se podílí zřejmě jak snížení absorpce, tak i syntézy cholesterolu. Rostlinné steroly potlačují intestinální absorpci cholesterolu, zatímco glukomannan inhibuje postprandiální (po jídle) pík inzulinu, což se může projevit snížením biosyntézy cholesterolu. U tyčinek byla rovněž zjišťována jejich přijatelnost po senzorické stránce a event. vedlejší účinky suplementace. Za nejméně přijatelné byly označeny tyčinky se samotným glukomannanem, resp.s kombinací glukomannanu a rostlinných sterolů. Většina účastníků rovněž pozorovala zvýšený objem střevních plynů vlivem glukomannanu a další vedlejší účinky jako zrychlenou peristaltiku a řidší stolici. Vzhledem k těmto možným vedlejším účinkům hraje dávkování glukomannanu pro potenciálního konzumenta důležitou roli. Trh potravinami pro zdraví srdce se má podle poslední zprávy Leatherhead Food International  neustále rozšiřovat a do roku 2009 by měl dosáhnout hodnoty téměř 5,7 mld. USD, což představuje od roku 2004 nárůst téměř o 60 %.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=66992-forbes-medi-tech-plant-sterols-glucomannan            Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 165
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář