Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Pivo X - česká specialita
Je popsán pivní speciál pivo – X s extrémně vysokou hodnotou EPM a obsahu alkoholu. Doporučuje se jako digestivum.

Pražský restaurační minipivovar U medvídků uvedl na trh polotmavý speciál pod názvem X-BEER. Vyrábí se z plzeňského a karamelové sladu, hlavní spodní kvašení probíhá 14 dní v otevřených dubových kádích, dokvašování v dubových sudech rovněž 14 dní a následně po přidání speciálních kvasnic probíhá sekundární kvašení dalších 14 dní. Každá várka tohoto piva je unikátní, první várka měla 30 % EPM (extraktů původní mladiny) a 11,8 % alkoholu. Vzhledem k variacím v obsahu EPM a alkoholu nese název označení písmenem X. Pivo má velmi komplexní chuť. Při napití vynikne nejprve sladová a sladká složka a plnost, při doznívání se naplno projeví výrazná hořkost, v pozadí je mírně palčivá chuť alkoholu. Stáčí se výhradně do lahví o obsahu 300 ml, jedna várka představuje cca 500 lahví. Doporučuje se je podávat k desertům nebo samostatně jako digestivum. Láhev je nabízena za cenu 111 Kč.


Zdroj: ÚZPI a www.agris.cz

Více informací z oblasti potravinářství získáte v praktické příručce Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu.



Hodnocení => průměr 090
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář