- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Sklenka vína místo ústní vody?
Kanadští a francouzští vědci (Laval Universita, Quebec; Universita Victor Segalen, Bordeaux; Bordeaux Cedex, Francie) zjišťovali, v jaké míře mohou polyfenoly obsažené v červeném vínu pomáhat proti vzniku zánětu dásní a jeho hojení. Polyfenoly především ze slupek červených hroznů, které se do červeného vína (na rozdíl od bílého) dostávají díky rozdílné technologii výroby ve značném množství, působí jako antioxidanty, jako lapače volných radikálů. Již dřívější studie prokázaly účinek polyfenolů proti rozvoji tumorů, Alzheimerovy choroby a srdečních onemocnění.
Při této studii pracovali vědci pouze s periodontálními bakteriálními kmeny (vyvolávajícími záněty dásní): Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum and Actinobacillus actinomycetemcomitans. Byl sledován vliv na inhibici bakterií, ale i na vznik cytokinů v monocytech a buňkách epitelu. Byly aplikovány různé dávky extraktu červeného vína Bordeaux nebo monomerních polyfenolů (epigalokatechin galát [EGCG], kyselina galová a resveratrol).
Ukázalo se, že extrakt červeného vína působí jen mírně proti růstu uvedených bakterií, všechny uvedené izolované polyfenoly v množství 500 µg/ml výrazně inhibují P. gingivalis a F. nucleatum, ale pouze resveratrol je účinný i proti A. actinomycetemcomitans. Při koncentraci 100 µg/ml se však projevil cytotoxický efekt a byla snížena tvorba cytokinů v monocytech a buňkách epitelu.
Vědci proto upozorňují na nutnost výzkumu v této oblasti, aby zjištěný příznivý účinek polyfenolů z červeného vína na preventivní hygienu ústní dutiny byl využíván bez rizika. Tento výzkum je podporován Fondy Emile Beaulieu.
http://www.tribuneindia.com/2006/20060313/world.htm#10
http://iadr.confex.com/iadr/2004Hawaii/techprogram/abstract_46458.htm
Lebensm. Technol., 39, 2006, č. 3, s. 9 zdroj info ÚZPI