Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Využívání místních potravinových zdrojů je ekologické
Britští vědci zjistili, že nakupováním potravin vyprodukovaných v blízkém okolí šetří lidé životní prostředí a naopak dovozem potravin z velkých vzdáleností způsobují životnímu prostředí vážné škody.

     Britští vědci zjistili, že nakupováním potravin vyprodukovaných v blízkém okolí šetří lidé životní prostředí. Naopak dovozem potravin z velkých vzdáleností způsobují životnímu prostředí vážné škody. „Vzdálenost, na kterou se potraviny převážejí, má o hodně horší vliv na životní prostředí, než jsme si doposud mysleli“, tvrdí profesor J. Pretty z Univerzity v Essexu. To může významně podpořit místní výrobu potravin. Britští výzkumníci vypočítali, že jestliže by všechny spotřebované potraviny pocházely ze zdrojů vzdálených maximálně 20 km, náklady na životní prostředí by klesly ze současných více než 2,3 miliardy liber na méně než 230 milionů. Roční úspora na ekologii by takto představovala 2,1 miliardy liber. Vědci dále dokázali, že i ekologické zemědělství, v případě, že by podle jeho zásad hospodařili všichni farmáři, mohlo přinést dalších 1,1 miliard na ekologických opatřeních.                               Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 024
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář