- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Využívání místních potravinových zdrojů je ekologické
Britští vědci zjistili, že nakupováním potravin vyprodukovaných v blízkém okolí šetří lidé životní prostředí. Naopak dovozem potravin z velkých vzdáleností způsobují životnímu prostředí vážné škody. „Vzdálenost, na kterou se potraviny převážejí, má o hodně horší vliv na životní prostředí, než jsme si doposud mysleli“, tvrdí profesor J. Pretty z Univerzity v Essexu. To může významně podpořit místní výrobu potravin. Britští výzkumníci vypočítali, že jestliže by všechny spotřebované potraviny pocházely ze zdrojů vzdálených maximálně 20 km, náklady na životní prostředí by klesly ze současných více než 2,3 miliardy liber na méně než 230 milionů. Roční úspora na ekologii by takto představovala 2,1 miliardy liber. Vědci dále dokázali, že i ekologické zemědělství, v případě, že by podle jeho zásad hospodařili všichni farmáři, mohlo přinést dalších 1,1 miliard na ekologických opatřeních. Zdroj info ÚZPI