- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Výživa má přímý vliv na činnost mozku
Odborníci z oblasti výživy z nadace Mental Health Foundation zmapovali v jedné studii, jak mění způsob výroby potravin rovnováhu klíčových živin v organismu. Lidé v průběhu posledních 50. let konzumovali méně čerstvých potravin a naopak více nasycených tuků a cukru. Výsledkem této nepříznivé bilance je výskyt depresí a problémů s pamětí. Andrew McCulloch, předseda Mental Health Foundation vysvětlil, že se jedná o začátek pochopení toho, jak je možné ovlivnit prostřednictvím dodaných živin mozek jako orgán a jaké důsledky mají stravovací zvyklosti pro duševní zdraví.
McCulloch vycházel z toho, že úprava psychického stavu mysli změnou výživy v některých případech přinesla lepší výsledky než použití medikamentů nebo psychoterapie.
V současné době konzumují lidé podle studie v průměru o 34 % méně zeleniny a o dvě třetiny méně ryb v porovnání s obdobím před 50. lety. Zelenina a ryby jsou hlavními zdroji omega-3-mastných kyselin. Změny takového druhu mohou být dávány do souvislosti s možným výskytem depresivních stavů, schizofrenie, poruch udržení pozornosti (ADHD) a Alzheimerovy choroby.
Tierärtzliche Umschau, 61, 2006, č. 3, s. 170
Zdroj info ÚZPI