Renata Šarjaková, 14. duben 2006
Česká drůbež - žádné nebezpečí
Akce České drůbeží maso pod kontrolou, do níž se zapojil také SZIF, si dala za cíl přesvědčit spotřebitele o nezávadnosti masa z hlediska nebezpečí ptačí chřipky.

„Český výrobek je jednoznačně bezpečný, protože zpracováváme drůbež výhradně z českých chovů a tuzemská produkce je pod trvalou veterinární kontrolou,“ říká Zdeněk Štěpánek, generální ředitel společnosti Xaverov, která, stejně jako i další čeští producenti, o tom zákazníky informuje na cedulích přímo v obchodech.

 

Ještě před výskytem ptačí chřipky na našem území xaverovští zaznamenali firma pokles odbytu, v únoru to představovalo meziroční snížení 10 %. „Největší propad nastal u celého chlazeného kuřete. Mražené kuře nyní stojí stejně jako v roce 1984,“ poznamenal Štěpánek.

 

Spotřeba drůbežího masa u nás podle dosavadních průzkumů neklesá, tuzemské výrobky ale vytlačuje dovoz. „Dováží se většinou mražené zboží, často i méně kvalitní díly. Z Polska se k nám vozí také chlazená čerstvá kuřata, a to i z podniků s přechodným obdobím,“ řekl ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates. Jak dodal, zpracovatelé, kteří nesplňují unijní hygienické předpisy, by sice neměli dodávat zboží na trhy jiných členských států EU, ale na otevřeném trhu se to stoprocentně neuhlídá. „V Polsku se používá chlazení kuřat ve vodě, zatímco v ČR od poloviny 90. let výhradně vzduchem,“ zdůraznil Mates. Připomněl, že změny v legislativě od letošního 1. ledna bohužel povolují dovoz čerstvé drůbeže chlazené ve vodě.

 

Polsko v dovozech drůbežího masa do ČR už na začátku letošního roku předstihlo dříve první Brazílii, protože muselo hledat pro své produkty nová odbytiště. Navíc Ukrajina od 20. března uzavřela hranice pro polské maso a masné výrobky s odvoláním na údajně nelegální dovoz bez příslušných veterinárních dokladů. Ukrajina se tak přidala k Rusku, které zakázalo dovoz masa z Polska už loni v listopadu.

 

 

 Zdroj: SZIF                                  Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 140
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář