Renata Šarjaková, 7. duben 2006
Doporučení FSA - konzumujte tučné ryby
FSA i nadále doporučuje konzumaci dvou porcí ryb týdně, z toho jednu tučných ryb.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) i nadále doporučuje spotřebitelům konzumovat minimálně dvě porce ryb týdně, z čehož jedna by měla obsahovat ryby tučné, s vysokým podílem n-3 mastných kyselin, a to přesto, že nedávné závěry studie zaměřené na vliv n-3 mastných kyselin, prováděné pracovníky University of East Anglia naznačují, že neexistují žádné důkazy „zřetelné prospěšnosti“ n-3 mastných kyselin. Závěry výzkumné skupiny totiž vycházejí z analýzy již existujících výzkumů a nepřinášejí žádné nové poznatky. Doporučení FSA je založeno na zprávě „Doporučení pro konzumaci ryb: pozitiva a rizika“, kterou vypracovala v roce 2004 skupina expertů sestavená ze dvou nezávislých vědeckých poradních výborů FSA, a to Poradního výboru pro výživu (SACN) a poradního výboru pro toxicitu (COT).  FSA proto nemění svá doporučení a nadále zdůrazňuje, že ryby jsou vynikajícím zdrojem proteinu a obsahují esenciální vitaminy a minerální látky, jako je selen a jod. Tučné ryby, bohaté na n-3 mastné kyseliny, jsou rovněž velmi dobrým zdrojem vitaminu A a D. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 130
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář