Renata Šarjaková, 7. duben 2006
Konzumace stravy bohaté na karotin redukuje zánětlivé procesy
Intervenční studie v Německu ukázala, že konzumace zeleniny a ovoce snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Takzvaný C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem zánětlivých procesů. Tento protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích. Jeho koncentrace se však zvyšují např. při revmatických zánětech, bakteriálních infekcích a zánětlivých nádorových onemocněních. Studie Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny v Karlsruhe ukázala, že vysoký příjem zeleniny a ovoce významně snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi a tím zmírňuje zánětlivé procesy.

Výsledky byly odbornou veřejností oceněny také z toho důvodu, že byly získány pomocí tzv. intervenční studie. Během této studie byla účastníkům po určitou dobu podávána přesně určená strava a poté byly vyhodnoceny účinky. Tato metoda je při hodnocení účinků stravy považována za spolehlivější než např. často prováděné kontrolní studie, u nichž jsou potravní návyky nemocných osob (zpětně) srovnávány s potravními návyky zdravých osob.

Během výzkumu bylo 64 dobrovolníkům v období čtyř týdnů podáváno 2, 5 popř. 8 porcí ovoce a zeleniny denně nebo odpovídající množství ovocné a zeleninové šťávy. Po skončení tohoto období byly vyhodnoceny změny imunitního systému testovaných osob. Účastníkům byla předkládána tato zelenina: mrkev, zelené fazolky, hrášek, brokolice, cuketa, rajčata, kedluben, růžičková kapusta, červené zelí, květák, špenát, cukrová kukuřice a černý kořen. Také výběr ovoce byl velmi bohatý.

Na základě této studie mohlo být podle autorů poprvé prokázáno, že konzumace zeleniny a ovoce ovlivňuje C-reaktivní protein a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Gemüse, 42, 2006, č. 3, s. 4        Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 017
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář