Renata Šarjaková, 3. duben 2006
Vyšší koncentrace zeleniny snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní
Studie provedená v USA ukázala, že vysoká konzumace zeleniny snižuje riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní o polovinu.
 

Studie, které se zúčastnilo celkem 2233 osob, ukázala, že vysoká konzumace zeleniny může výrazně snižovat riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní. Účastníci studie byli na základě množství konzumované zeleniny rozděleni do čtyř skupin. U skupiny s nejvyšším příjmem zeleniny bylo riziko onemocnění o 55 % nižší než u skupiny s nejnižším příjmem.

Vyhodnoceny byly také jednotlivé druhy a skupiny zeleniny. U skupiny osob s nejvyšší konzumací bylo oproti skupině s nejnižší konzumací snížení rizika následující: tmavá listová zelenina 37 %, brukvovitá zelenina 24 %, žlutě zbarvené druhy zeleniny 41 %, mrkev 44 %, fazole 49 %, cibule a česnek 54 %.

Studie byla provedena v Institutu epidemiologie a biostatistiky Kalifornské univerzity (San Francisco). Autoři studie zdůrazňují, že rakovina slinivky břišní patří k zvláště agresivním formám a že příčiny a možnosti prevence jsou dosud ještě málo známy. Výsledky ukázaly, že zvýšená konzumace zeleniny a ovoce, která se doporučuje jako prevence jiných chronických onemocnění, může přispívat také k ochraně proti vzniku rakoviny slinivky břišní.

Studie byla publikována v září 2005 v časopise Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.

Gemüse, 42, 2006, č. 2, s. 4                        Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 011
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář