Renata Šarjaková, 31. březen 2006
Ochrana proti vysokému tlaku
Polyfenol obsažený v kávových zrnech má pozitivní vliv na rozšiřování cév a snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku.

Dobrou zprávou pro náruživé konzumenty kávy jsou výsledky nejnovějšího japonského výzkumu, který prokázal, že je denní spotřeba několika šálků tohoto nápoje může ochránit před vysokým krevním tlakem. Nejvyššímu riziku vzniku vysokého krevního tlaku  jsou vystaveni lidé, kteří nepijí kávu vůbec. Pro lidi až do středního věku  je dobré, když denně vypijí jeden až dva šálky kávy. Za efekt snížení rizika vzniku vysokého krevního tlaku je odpovědný určitý druh polyfenolů, který je obsažen v kávových zrnech. Účinná látka má pozitivní vliv na rozšiřování cév. Vědci ale současně varují před konzumací kávy u starších lidí, protože u nich by mohla způsobit poškození krevních cév v mozku. Kromě toho nadměrná konzumace kávy může zvýšit produkci žaludečních kyselin.
Japonští vědci podrobili výzkumu více než 4 500 mužů ve věku mezi 20 a 70 lety v období od října 2003 do března 2005.

Alimenta, 2006, č. 1, s. 6                            Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 137
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář