Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASSF
Je popsán systém rychlého varování před riziky ze spotřeby potravin a krmiv RASFF a uveden vklad ČR do tohoto evropského systému

 Je popsáno, jak se ČR zapojila do evropského systému rychlého varování pro
potraviny a krmiva (RASFF – Rapid Alert System  for Food and Feed). Kontaktním místem pro ČR je SZPI, členy v sítí ČR jsou další dozorové orgány resortů zemědělství, zdravotnictví, a zástupci resortů obrany a vnitra. Oznámení v systému jsou rozdělena do tří kategorií: varování, informace a novinka. Tok informací zajišťuje spojení českého kontaktního místa s bruselskou centrálou oběma směry: informace se týkají potravin v EU dodaných z ČR (poskytuje evropská centrála), ale i potravin dovezených do ČR (poskytuje české kontaktní
místo). V roce 2004 prošlo v ČR systémem 5562 oznámení, zaměřených z 73 % na kategorii informace. Z věcného hlediska je jednalo o rizika spojená s oříšky kontaminovanými aflatoxiny, nepovolených barviv pro potraviny, zejména v koření, rybích produktů, masných výrobků. Krmiv se týkalo jen 2,5 % celkového počtu oznámení.  Systém patří bezpochyby k velmi účinných nástrojům ochrany spotřebitelů před zdravotními riziky.

Buchtová, J.: Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 25 - 26

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 013
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář