Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Dopřejme si dobrou snídani
Vynechávání snídaně může mít negativní vliv na zdraví, naopak pravidelné snídání vede ke dlouhověkosti a posílení zdraví.

 Je zdůrazněn pozitivní význam ranního jídla pro chování spotřebitele po celý den.
Snídaně přerušuje noční hladovění a její vynechání může mít dlouhodobé negativní výsledky na zdraví konzumenta, především na jeho srdce (riziko srdečního záchvatu).  Vynechávání snídaně zvyšuje riziko obezity a cukrovky. U dětí nesnídání zvyšuje neposednost a špatné soustředění během dne. Naopak konzum snídaně podle některých studií přispívá k dlouhověkosti, vytváří dobrou náladu umožněním tvorby serotoninu, hormonu dobré nálady. Důležitý je i ranní konzum tekutin.  K snídají dietologové doporučují celozrnné výrobky s nízkým glykemických indexem (müsli, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, celozrnné pečivo), doplněné přírodními sýry a zeleninou. Nedoporučují bílé pečivo a tavené sýry, koláče. Jsou uvedeny vzory doporučených snídaňových menu. 

Horan, P.: Dopřejme si dobrou snídani. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 8 - 9                                         zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 105
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář