Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Přívod D vitaminu je nutno zvýšit
Přívod D vitaminu je nutno zvýšit
Zvýšená hladina vitaminu D může snižovat riziko některých typů rakoviny až o 50 %, a proto je třeba zvýšit přísun suplementů vitaminu D a fortifikaci potravin tímto vitaminem.
Výzkumníci z University of California Moores Cancer Center dospěli na základě provedeného výzkumu k závěrům, že zvýšený přívod vitaminu D může snižovat riziko některých typů rakoviny, a to až o 50 %. V rámci výzkumu bylo využito výsledků 63 provedených šetření stavu vitaminu D u populace v době od ledna 1966 do prosince 2004, včetně třiceti výzkumů zaměřených na rakovinu tlustého střeva, třinácti studií zabývajících se rakovinou prsu a sedmi studií rakoviny vaječníků. Převážná většina ze 63 šetření prokázala protektivní vztah mezi dostatečnou hladinou vitaminu D sníženým rizikem rakoviny. Přestože u takovýchto systematických přehledů se mohu vyskytovat určité nepřesnosti, zejména pokud se používají starší výsledky, jsou autoři přesvědčení o správnosti svých výsledků. Pro zvýšení hladiny vitaminu D u populace doporučují výzkumníci denní příjem 1 000 mezinárodních jednotek (IU), což je více než dvojnásobek limitní hodnoty doporučované v EU a USA. Zlepšení stavu vitaminu D především prostřednictvím suplementace by mohlo podle názoru výzkumníků snížit výskyt rakoviny a procento úmrtnosti nenákladným způsobem a s minimálními, resp. zcela bez negativních účinků. Více informací na adrese http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2§ionname=Nutrition+and+Health Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 129