Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Konzumace různých druhů masa může mít různé účinky na riziko rakoviny tlustého střeva. Za protektivní účinek drůbežího masa je zřejmě odpovědná přítomnost Se a Ca, zatímco zpracované maso může zvyšovat hladinu potenciálně karcinogenních N-nitroso-sloučenin. Mezi konzumací červeného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva nebyla zjištěna žádná souvislost.

Výzkum provedený v VA Medical Center ve Vermontu naznačuje, že konzumace speciálních druhů masa může mít různé účinky na riziko rakoviny tlustého střeva. Zpracované masa je spojováno s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva, zatímco maso drůbeží s rizikem sníženým. Předcházející studie prokázaly spojitost mezi konzumací červeného, resp. zpracovaného masa a zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Naopak strava s vysokým obsahem vlákniny je spojována s nižším rizikem. Vzhledem k nekonzistentnosti dosavadních výsledků se výzkumníci z Vermontu začali zabývat zkoumáním možných vazeb mezi tukem, vlákninou a přívodem masa na riziko recidivy kolorektálního adenomu (nádor ze žlázové výstelky, který může být prekursorem rakoviny tlustého střeva, označovaný také jako prekancerózní polypy). V rámci dvou náhodných experimentů bylo sledováno 1 520 dospělých účastníků s anamnézou tvorby žlázových polypů (adenomů). Všichni se podrobili kolonoskopii a na počátku šetření jim byly odstraněny všechny adenomy. Následující kolonoskopie byly provedena po roce, resp. po čtyřech letech. Účastníci rovněž vyplňovali dotazníky o způsobech stravování. Výsledky analýzy vermontských pracovníků nebyly zcela in-line s výsledky předchozích studií, a to zejména proto, že potraviny byly rozděleny do podskupin. Přísun vlákniny, který byl dříve považován za faktor snižující riziko rakoviny tlustého střeva byl označen za relativně nevýznamný. Nicméně recidiva adenomu byla méně častá u osob, které získávaly vlákninu ze zeleniny a ovoce než u těch, které ji získávaly ze zrnin. Mezi přívodem tuku, resp. ryb a rakovinou tlustého střeva nebyla zjištěna žádná spojitost. Nejkontroverznější byl ale poznatek, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva, kterou naznačovaly předchozí výzkumy. Nejdůležitějším zjištěním bylo, že u pacientů s nejvyšším příjmem zpracovaného masa byla o 75 % vyšší pravděpodobnost vzniku adenomu oproti těm, kteří jedli tohoto masa minimálně. Autoři se domnívají, že za protektivní účinek drůbežího masa může být odpovědná přítomnost selenu a vápníku, zatímco zpracované maso může zvyšovat hladinu potenciálně karcinogenních N-nitroso sloučenin. Více informací na adrese

http://www.reutershealth.com/archive/2005/12/28/eline/links/20051228elin001.html
                                              Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 133
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář