- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Výzkum provedený v VA Medical Center ve Vermontu naznačuje, že konzumace speciálních druhů masa může mít různé účinky na riziko rakoviny tlustého střeva. Zpracované masa je spojováno s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva, zatímco maso drůbeží s rizikem sníženým. Předcházející studie prokázaly spojitost mezi konzumací červeného, resp. zpracovaného masa a zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Naopak strava s vysokým obsahem vlákniny je spojována s nižším rizikem. Vzhledem k nekonzistentnosti dosavadních výsledků se výzkumníci z Vermontu začali zabývat zkoumáním možných vazeb mezi tukem, vlákninou a přívodem masa na riziko recidivy kolorektálního adenomu (nádor ze žlázové výstelky, který může být prekursorem rakoviny tlustého střeva, označovaný také jako prekancerózní polypy). V rámci dvou náhodných experimentů bylo sledováno 1 520 dospělých účastníků s anamnézou tvorby žlázových polypů (adenomů). Všichni se podrobili kolonoskopii a na počátku šetření jim byly odstraněny všechny adenomy. Následující kolonoskopie byly provedena po roce, resp. po čtyřech letech. Účastníci rovněž vyplňovali dotazníky o způsobech stravování. Výsledky analýzy vermontských pracovníků nebyly zcela in-line s výsledky předchozích studií, a to zejména proto, že potraviny byly rozděleny do podskupin. Přísun vlákniny, který byl dříve považován za faktor snižující riziko rakoviny tlustého střeva byl označen za relativně nevýznamný. Nicméně recidiva adenomu byla méně častá u osob, které získávaly vlákninu ze zeleniny a ovoce než u těch, které ji získávaly ze zrnin. Mezi přívodem tuku, resp. ryb a rakovinou tlustého střeva nebyla zjištěna žádná spojitost. Nejkontroverznější byl ale poznatek, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva, kterou naznačovaly předchozí výzkumy. Nejdůležitějším zjištěním bylo, že u pacientů s nejvyšším příjmem zpracovaného masa byla o 75 % vyšší pravděpodobnost vzniku adenomu oproti těm, kteří jedli tohoto masa minimálně. Autoři se domnívají, že za protektivní účinek drůbežího masa může být odpovědná přítomnost selenu a vápníku, zatímco zpracované maso může zvyšovat hladinu potenciálně karcinogenních N-nitroso sloučenin. Více informací na adrese
http://www.reutershealth.com/archive/2005/12/28/eline/links/20051228elin001.html
Zdroj info ÚZPI