Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Detoxikační diety poskytují prázdné sliby
Detoxikační (detox) diety přes značnou propagaci postrádají vědecké zdůvodnění a mohou být velmi riskantní, zejména pro ohrožené skupiny obyvatelstva.

 Teorie, že lidský organismus je plný nebezpečných toxinů ze životního prostředí, které lze odstranit dietou, nyní získala široký souhlas  a mezinárodní podporu. Stovky detoxikačních diet jsou k dispozici v USA, Kanadě, v Evropě a Austrálii v lékárnách a v obchodech se “zdravými“ potravinami, na Internetu a v časopisech pro ženy.
 Návody na čištění buněk,  obnovování imunity, revitalizaci kůže, propláchnutí těla, dekontaminace  střev a jaterní očista se objevují mezi myriádami doporučeními v souvislosti s etoxikačními „detox“ dietami. Jsou obhajovány těmi, kteří tvrdí, že tradiční spotřeba potravin,  vystavení znečišťujícím látkám ze životního prostředí a přírodně se vyskytujícím toxinům a jejich vedlejším produktům  přispívá k nedostatku pohody, úbytku hmotnosti, akutním onemocněním a chronickým zdravotním potížím.
 Detox přístup se ale obecně zaměřuje na snižování spotřeby ovoce a zeleniny, zakazuje příjem živočišných bílkovin a podporuje konzum různých extraktů,  potravin a pokrmů na bázi neortodoxních receptur. Tyto přístupy jsou v kontrastu s vědeckými názory a lékařskými důkazy o tom,  že strava má splňovat požadavky vybilancovanosti, umírněnosti a pestrosti. Vědecké zdůvodnění těchto druhů přísných diet chybí a věrnost těmto postojům může zakrývat klinické závěry nebo opožděné diagnózy zdraví zatěžujících chorob.
 Přes nedostatek dostačujících vědeckých zdůvodnění a lékařských důkazů o bezpečnosti a účinnosti  těchto programů, detox diety se staly opakovaným tématem mnoha tradičních zdravotních systémů  různých civilizačních kultur během tisíciletí. Existují tisíce svědectví popisujících nadýmání (nyní jako výsledek malého příjmu stravy), čistou kůži (zlepšená hydratace),  pokles výskytu migrén (snížení spotřeby alkoholu a kofeinových nápojů) a omezení dýchacích potíží (potenciální „sladká“ ketóza).
 Není překvapující, že jednotlivci užívající detox dietu prohlašují, že se cítí lépe a mají více energie – tyto výsledky odrážejí  negativní energetickou bilanci více než odstranění toxinů. Zvýšený stupeň průbojnosti a dokonce určitá euforie  jsou často doprovázeny  počátečními fázemi  určitých postojů. Zvyšující se pocit, že bylo dosaženo odstranění škodlivých látek, není podstatný, protože je v rozporu s našimi poznatky z oblasti biochemie.
 Zdravé dospělé osoby se mohou dobře cítit po snížení energetického příjmu pomocí „chudé“ stravy. To nás ale nemusí vést k závěru, že je příčinná souvislost mezi detox postupem a zdravím.
 Jako jiné bláznivé  diety krutá omezení v detox postupech nepřispívají k dodržování této diety, jak můžeme pozorovat klinicky. Prodlužování hladovění a nutriční nedostatečnost mohou naopak zpomalit metabolickou rychlost a poškodit tukové zásoby a zatímco strava bohatá na antioxidanty je požadovaným cílem, negativní vliv bílkovin  a snížení energetického obsahu a jiné možné následky mohou předčit případné pozitivní dopady.
 Zdůrazňovali jsme vždy v našich rozhovorech, že zdraví dospělí jedinci, dokonce i s nadváhou, jsou vybaveni zvláštními systémy pro odstraňování odpadních látek a řízení tělního chemismu. Naše plíce, ledviny, játra, gastrointestinální trakt a imunitní systém jsou efektivní v odstraňování nebo neutralizaci toxických látek během jedné hodiny po spotřebě.
 Jsou tyto detox diety nebezpečné? Jistě, odpovídá lékařská komunita, mohou se stát významným zdravotním rizikem. Neměli by je užívat lidé, kteří jsou ve vývoji, tedy děti a adolescenti, těhotné a kojící ženy, ale také starší dospělé osoby, které mohou mít narušenou ledvinovou nebo jaterní funkci, lidé se srdeční chorobou nebo diabetem, osoby se střevními poruchami, lidé chronicky nemocní, osoby trpící bílkovinou a energetickou malnutricí, anemií nebo malabsorpcí a další, kteří se mohou projevit odmítavou reakcí nebo interakcí na typickou detox ovocně-zeleninovou dietu a pitný režim.
 Zdravější životní styl zahrnuje pestrost stravy vybírané ze základních potravinových skupin,  s energetickou obsahem odpovídacím potřebě, se zvýšenou spotřebou ovoce a zeleniny, s cereálními celozrnnými produkty, se  spotřebou nízkotučného mléka a mléčných výrobků a denní odpovídající fyzickou aktivitou.

Clements, RF., Pressman, P.: Detox Diet Provide Empty Promises. Food Technology, 59, 2005, č. 5, s. 18          Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 114
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář