Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Je nadváha skutečně škodlivá?
Je nadváha skutečně škodlivá?
Studie prováděná dánským Centrem klinického a základního výzkumu naznačuje, že dodržování redukčních diet může ve skutečnosti představovat pro lidi větší riziko předčasného úmrtí než vlastní nadváha.
Všeobecně rozšířený názor, že nadváha je pro zdraví člověka škodlivá, se nyní stává poněkud kontroverzním tvrzením. Někteří vědci se totiž domnívají, že lidé s nadváhou, která se pohybuje mezi normální hmotností a obezitou, jsou zcela zdrávi, a že dodržování diety může ve skutečnosti představovat pro tyto lidi větší riziko než vlastní nadváha. Studie prováděná dánským Centrem klinického a základního výzkumu (CCBR) naznačuje, že u lidí, kteří ztrácejí hmotnost, se může zvyšovat riziko předčasného úmrtí, protože při dodržování diety dochází vedle ztráty tuku i ke ztrátám svalové tkáně. V rámci studie prováděné od roku 1975, zaměřené na zdraví a životní styl (včetně dodržování redukčních diet) dvojčat, byl sledován i vliv kouření a prodělaných chorob. Zjistilo se, že u těch, kteří snižovali hmotnost dietami, byla téměř dvojnásobně vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří si udržovali stále stejnou nadváhu.
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2§ionname=Nutrition+and+Health (28. 11. 05)
Zdroj info ÚZPI