Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Strava bohatá na vápník prevencí proti osteoporóze
Nejdůležitější pro prevenci výskytu osteoporózy je konzumace vápníku a dostatek pohybové aktivity v dětském a adolescentním věku.
Více pohybu a konzumace potravin bohatých na vápník již v období dětství a dospívání mohou významným způsobem po dlouhou dobu ochránit organizmus před osteoporózou. Na tuto skutečnost upozornila státní sekretářka Emilia Müllerová z mnichovského ministerstva pro ochranu spotřebitele na Světových dnech osteoporózy. Zásoby vápníku v kostech se ukládají převážně v mladém věku. Nezdravá výživa u dětí a mládeže dává základ zvýšené lomivosti kostí ve stáří, protože již po dosažení 30. roku života začíná v organizmu proces postupného odbourávání kostní hmoty.

Nedostatek tělesné aktivity společně s nadměrnou konzumací kávy, nikotinu a alkoholu vede ke ztrátám kalcia a úbytku kostní hmoty. Trvalá prevence vzniku osteoporózy spočívá nejenom v pravidelné konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, ale také zeleniny. Aby mohl být vápník z přijaté potravy plně využit, potřebuje organizmus vitamin D, který také musí získat z potravy a k jehož aktivizaci dochází v pokožce díky slunečnímu záření. Výše ročních nákladů, které si ročně vyžádá léčba osteoporózy se jenom v Německu odhaduje na 3 miliardy EUR. Osteoporóza způsobuje převážně pacientkám-ženám velké bolesti a mnoho lidského utrpení a také způsobuje enormní finanční zatížení v oblasti zdravotnictví.    

Agra-Europe, 2005, č. 43, s. 15          Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 113
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář