František Mariánek, 27. červen 2011
Co kus, to naprostý originál

V šedesátých letech minulého století je vyráběl Podnik místního hospodářství ve Svratce, v sedmdesátých a osmdesátých letech Okresní průmyslový podnik v Novém Městě na Moravě a v roce 1991 převzala pomyslnou štafetu novoměstská společnost Vysočanka.

Vysočina - Výroba kachlových sporáků a kamen má na Vysočině dlouholetou tradici.  


Autor: Zámek Bečov

„Naše kachlové sporáky a kachlová kamna – a v souvislosti s levným dovozem především z Číny se nebojím použít ani slov poctivé české kachlové sporáky a poctivá česká kachlová kamna – znají uživatelé v celé republice,“ řekl Stanislav Samek, ředitel kamnářství Vysočanka.

V průběhu roku vyrobí novoměstští kamnáři v průměru 650 kusů sporáků a kamen. Na rozdíl od laciného dovozu se jejich produkce vyznačuje kvalitním zpracováním i materiály, z velké části české provenience. Kachle v rozličných velikostech, tvarech a barvách jim například dodávají z Letovic, šamot pak z Rájce-Jestřebí. Pouze nosnou konstrukci dovážejí ze Slovenska.

„Životnost našich sporáků a kamen dosahuje 20 až 25 let a v podstatě každý kus, nebo i jejich jednotlivé komponenty, jsou originálem. Podíl ruční práce je na každém z nich vysoký, vždy se totiž řídíme individuálním přáním zákazníka,“ pokračoval Samek a dodal, že výrobky Vysočanky se vyznačují vysokou účinností, jednoduchou montáží i obsluhou, a především spolehlivostí.

Lidé šetří na nesprávném místě

„Ročně vyřizujeme tak tři reklamace,“ poznamenal Samek s tím, že záruční a pozáruční servis je samozřejmostí.
Hospodářská recese se podepsala i na tomto výrobním odvětví. „Stavební boom je pryč a lidé šetří. Z našeho pohledu šetří, bohužel, na nesprávném místě. Nákupem laciných dovozových kamen si rozhodně neposlouží. Ve finále totiž za jejich dočasný a málo účinný provoz zaplatí daleko víc,“ upozornil Samek.

Společnost Vysočanka zaměstnává sedm lidí a vyrábí čtyři základní typy sporáků a tři základní typy kachlových kamen s bočním, zadním, popřípadě i horním vývodem do komína. Sporáky jsou konstruované ke spalování dřeva i uhlí, kamna jen ke spalování dřeva, popřípadě dřevěných briket.

„Novinkou našeho sortimentu jsou kamna SaM. Vyvinuli jsme je vloni a stejně jako všechny naše ostatní výrobky prošly náročným certifikačním procesem. Odpovídají tedy přísným kritériím EUe,“ zdůraznil Samek.
Spotřebitelé mají podle ředitele Samka větší zájem o kachlové sporáky. „Je to dáno tím, že sporáky disponují větší varnou plochou a také troubou. Kromě toho s nimi samozřejmě vytápí i příslušné obytné části svých domácností,“ vysvětlil Samek.



Hodnocení => průměr 072
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář