Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Rozvoj cykloturistiky pro rozvoj venkova
Česká republika je protkána stovkami kilometrů cyklotras. Jak to ale vypadá, když se na trase chcete najíst nebo přespat? Práce ve službách může napomoci udržitelnému rozvoji venkova a ekoturistice.

Provozovatelé hotelů a restaurací v České republice už zjistili, že cyklisté jsou významnou skupinou klientů. Cestování po Česku na kole začínají vyhledávat lidé různého věku i sociálního postavení, a zejména ti, kteří si potřebují odpočinout od městského ruchu. Krásy naší krajiny objevují také cizinci – turisté z Německa, Holandska i z jiných evropských zemí. Mnoho z nich je však rozčarováno nízkou úrovní služeb pro cyklisty. „Mnoho zahraničních turistů, především ze Západní Evropy nebo USA, není zvyklá na uniformní nabídku českých venkovských hospod, tj. klasických „smažáků“ či řízků doplněných pivem. Ubytovací zařízení nenabízející možnost bezpečné úschovy kola přes noc nebo podání kvalitních informací o možnostech cyklistiky v okolí,“ hodnotí současný stav  Daniel Mourek z Nadace Partnerství, který pracuje jako koordinátor mezinárodních projektů programu Greenways.

 

Cyklistům se ale blýská na lepší časy. Nadace Partnerství bude vydávat osvědčení pro kvalitní turistická zařízení, která jsou umístěna u cyklistických stezek v Česku. Projekt nazvaný Cyklisté vítáni vznikl po vzoru Rakouska a Německa.

 

Osvědčení smí například získat jen ubytovací zařízení nabízející nocleh na jednu noc a poskytující energeticky vydatné snídaně pro cyklisty. V zařízení musí být místnost pro umytí kola a jeho bezpečné uložení. Další podmínkou je možnost vyprat a usušit si oblečení či vypůjčit si základní vybavení k opravě kola.

 

V nabídce restaurací, které získají příslušný certifikát, by zase měly být osvěžující nealkoholické „cyklonápoje“, ovocné nebo bylinkové čaje, menu s malým obsahem tuků, pokrmy z celozrnných těstovin, luštěniny a aspoň jedno vegetariánské nesmažené jídlo. Podle certifikátorů nesmějí být cyklisté odkázáni na smažený sýr nebo bůček.

 

Kompletní podmínky pro získání certifikátu jsou již vyvěšeny na internetové stránce Kritéria certifikace. O získání tohoto osvědčení se mohou ucházet nejen hotely, penziony, kempy a restaurace, ale i správci hradů, zámků a dalších turistických zařízení. Pro každý druh zařízení vypracovala nadace jiná kritéria.

 

Nadace Partnerství vyškolila pro tento účel zhruba 70 certifikátorů, z nichž každý má na starosti jeden či více regionů ČR. Zájemci o značku Cyklisté vítáni mohou kontaktovat „svého“ certifikátora – jejich seznam je k dispozici na stránce Hodnotitelé.

 

Osvědčení lze získat až po splnění stanovených podmínek zajišťujících pohodlný pobyt pro cyklisty. Seznam všech držitelů značky Cyklisté vítáni bude k dispozici na stránkách www.cyklistevitani a také na portále www.NaKole.cz.

 

Plánování dovolené na kolech tak bude mnohem pohodlnější,  zájem o certifikaci je veliký. Není divu, hotely a restaurace získají s touto značkou značnou konkurenční výhodu. Informace o nich dostanou turisté nejen prostřednictvím internetu, ale také například v mapách od firmy SHOCART i v dalších tiskovinách.

 

„Certifikace zavede konkurenci a cyklisté si budou moci v dohledné době vybírat mezi službami ušitými jim na míru. Jedná se o taková zařízení, kde mají vhodné úschovny kol, nářadí k opravě malých závad, vhodnou nabídku nápojů, informace o dalších službách v okolí apod. Časem snad zmizí restaurace, kde nemají ani stojany na kola, přestože se v nich zastavují projíždějící cyklisté,“ komentuje  Mourek.

 

Podle článku Kde budou cyklisté vítáni? ze serveru Nakole.cz.

 

Více na www.Nakole.cz                                      Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 120
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář