- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Tisková zpráva KÚ MSK
TISKOVÁ ZPRÁVA
Středa, 12. prosince 2012
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ VYDÁVÁ 2. DÍL KUCHAŘKY REGIONÁLNÍCH SPECIALIT Z PROJEKTU „JAK ŠMAKUJE Moravskoslezsko“
Ve středu 12. 12. 2012 byla v dopoledních hodinách slavnostně pokřtěna v pořadí již druhá kuchařka krajových specialit, která byla sestavena z receptů zaslaných do 2. ročníku kulinářské soutěže „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Stejně jako první díl kuchařky jsme vydali i ten druhý v nákladu 10.000 kusů.
Moravskoslezský kraj v loňském roce spustil projekt s příhodným názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, jehož cílem bylo znovu objevit moravskoslezské speciality z kuchyní našich babiček. V rámci 1. ročníku kulinářské soutěže se podařilo sesbírat celkem
69 originálních receptů.
Vzhledem k úspěšnému prvnímu ročníku se v gastro projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ pokračovalo i v roce 2012. Vzrůstající oblibu kulinářské soutěže mezi širokou veřejností dokazuje i počet zaslaných receptů, který vzrostl na 83. „Věřím, že v příštím roce bude do kulinářské soutěže přihlášeno další množství regionálních specialit a možná pokoříme i hranici 100 soutěžních receptů,“ komentoval vzrůstající zájem o projekt nový náměstek pro cestovní ruch Ing. Ivan Strachoň.
Všech těchto 83 receptů následně uvařili a ohodnotili odborníci na gastronomii, pánové Mirek Horák a Tomáš Smoček, jimž patří za spolupráci na projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ velké poděkování. Z těchto receptů bylo vybráno vítězné menu, které je složeno z předkrmu Škvarkové pomazánky s podmáslovým chlebíkem, polévky Kozí brada a hlavním pokrmem v podobě Kančí pečeně paní nadlesní. Jako zákusky pak byly vybrány šlíšky či nadýchané lívanečky ze zakysané smetany.
Nejlepší recepty pak postupně byly představeny odborné komisi, novinářům i široké veřejnosti, která měla možnost moravskoslezské speciality ochutnat na gastrofestivalu,
který se konal 2. 9. 2012 na hradu Hukvaldy. I přes nepřízeň počasí přilákal gastrofestival
„Jak šmakuje Moravskoslezsko“ okolo čtyř tisíc návštěvníků.
Druhý díl kuchařky „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ je neprodejný, získat jej však můžete během roku 2013 na akcích Moravskoslezského kraje, na veletrzích cestovního ruchu v Brně, Praze a Ostravě, popř. vyhrát v soutěžích, které pro Vás Moravskoslezský kraj připravuje. O první díl kuchařky byl velký zájem a stejný ohlas očekáváme i nyní. Proto poskytujeme kuchařku volně ke stažení i na našich webových stránkách www.msregion.cz. Kuchařka bude k dispozici i na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě.
Zpracovala: Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí
Odbor kancelář hejtmana kraje