František Mariánek, 16. srpen 2012
Tisková zpráva KÚ MSK
Vyhlášení vítězných receptů 2. ročníku "JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO"

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Pondělí, 13. srpna  2012

 

 

 

 

VYHLÁŠENÍ VÍTĚZNÝCH RECEPTŮ 2. ROČNÍKU „JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO“

Dnes 13. 8. 2011 proběhlo hodnocení receptů zaslaných do 2. ročníku kulinářské soutěže „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Během dopoledne odborná porota a porota sestavená se zástupců médií ochutnávaly a hodnotily ty nejchutnější pokrmy, které jsou typické pro Moravskoslezský kraj.

Soutěž byla letos rozčleněna do 4 kategorií: první kategorie byla standardně určena regionálním receptům, další 3 kategorie se pak zaměřily na výrobce regionálních potravin, malé pivovary a restaurace, v nichž lze ochutnat některé z regionálních specialit
z 1. ročníku „Jak šmakuje Moravskoslezsko“.

 

Do kulinářské soutěže o nejlepší regionální recept bylo letos zasláno celkem 83 receptů. Všechny jsou pro veřejnost dostupné na webových stránkách Moravskoslezského kraje www.msregion.cz.  Ty nejlepší dnes ocenila odborná komise i zástupci médií na tiskové konferenci v hotelu Park Inn.

Odborná komise sestavená z odborníků na gastronomii pod vedením gastroexperta Mirka Horáka vybrala 11 nejlepších a nejtypičtějších receptů ze všech zaslaných. Tyto recepty byly uvařeny a představeny návštěvníkům tiskové konference.

Ceny odborné komise:

1.      místo       Kančí pečeně paní nadlesní (Helena Žilová)

2.      místo       Kozí brada (Alena Vašutová)

3.      místo       Tvarohový koláč (Helena Febrová)

Cena médii:          Podmáslový chlebík (Renata Zrníková)

1.            cena odborné komise je víkendový pobyt v Moravskoslezském kraji pro rodinu (2 dosp. a 2 děti do 12 let), 2. cena je víkendový pobyt v Moravskoslezském kraji pro 2 osoby a 3. cena je balíček pomocníků do kuchyně. Cena komise médií bude odtajněna až na gastrofestivalu na Hukvaldech.

Všechny zaslané recepty budou stejně jako loni vydané v 2. dílu kuchařky „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Tato kuchařka by měla být pro fanoušky projektu připravena na Vánoce.

Jelikož se v letošním roce 3 nových kategorií zúčastnilo poměrně málo soutěžících, nebylo by korektní vyhlašovat vítěze výše uvedených cen. Ti nejlepší z jednotlivých kategorií získají čestné uznání projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“.

 

Závěrem bychom chtěli všechny milovníky dobrého jídla a pití pozvat na 2. ročník gastrofestivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, který se uskuteční 2. září na Hukvaldech. Těšit se můžete na bohatý program pro dospělé i děti a koncert skupiny Buty.

 

Poděkování patří i partnerům projektu, kterými pro letošní ročník jsou: Rádio IMPULS, Právo, Deník, TV Polar, Fond Janáčkovy Hukvaldy, Tescoma, hotel Park Inn, hotel Vitality, Adámkova vila, Pražský kulinářský institut  a AČCKA

Krátká rekapitulace 1. ročníku soutěže „Jak šmakuje Moravskoslezsko“:

Na jaře 2011 probíhala anketa pro veřejnost o nejlepší regionální gastronomickou specialitu. Zde mohla veřejnost zasílat své recepty, o kterých si myslela, že je typická pro MSK, od svých babiček apod. Vytvořena byla speciální webová stránka na www.msregion.cz , kde jsou zveřejněny všechny informace, včetně zaslaných receptů, některé i s fotografiemi. Veřejnost se zapojila, dle našeho názoru na 1.ročník, velmi pěkně. Obdrželi jsme celkem 69 receptů. Vítězným receptem 1. ročníku se stala „Vydatná polévka Bigos“ od paní Pavly Ziembové .

Gastrofestival na hradu Hukvaldy se konal 2. října 2011. Návštěvníci ochutnávali regionální speciality a užívali si doprovodný program. Součástí programu bylo ocenění vítězů a koncert skupiny Kryštof. Návštěvnost přesáhla 4 000 lidí.

Jako třešničku na dortu vydal na Vánoce 2011 Moravskoslezský kraj kuchařku krajových specialit, která sklidila tak velký úspěch, že je plánován její dotisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpracovala: Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí

                   Odbor kancelář hejtmana kraje


Hodnocení => průměr 124
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář