- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Regionální potravina MSK 2012
Odstartoval třetí ročník soutěže o nejlepší regionální potravinu
Už teď se mohou výrobci potravin z Moravskoslezského kraje ucházet se svými produkty o udělení krajského titulu Regionální potravina 2012. „Označení Regionální potravina garantuje kupujícím vysokou kvalitu daného výrobku, který musí být vyroben minimálně ze 70 procent z tuzemských surovin. Naopak oceněnému výrobci přináší jistotu dobré reklamy a propagace. Moravskoslezský kraj výrazně spolupracuje na marketingové a propagační podpoře soutěže i oceněných výrobků
.
Do soutěže Regionální potravina 2012 se mají možnost přihlásit malé a střední podniky, které zaměstnávají do 250 zaměstnanců a jejich sídla se nachází v Moravskoslezském kraji. Po ukončení uzávěrky přihlášek, se uskuteční setkání hodnotící komise. Odborní členové této komise budou hodnotit chuť, vůni, ale také originalitu, původ nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka. Vítězní výrobci se svými oceněnými výrobky mohou používat logo s označením Regionální potravina a prostřednictvím pořadatelů soutěže je pro ně uspořádána v rámci kraje celá řada ochutnávek s možností prodeje těchto výrobků. Oceněné potraviny budou poté prezentovány v krajském katalogu a na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Značka „Regionální potravina“ bude udělována v následujících kategoriích:
1) Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám,
párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky, apod.).
2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš,
vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo, apod.).
5) Pekařské výrobky, včetně těstovin.
6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
7) Alkoholické a nealkoholické nápoje.
8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody, apod.).
Soutěž Regionální potravina financuje ministerstvo zemědělství, jejím cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Soutěž se letos uskuteční už potřetí.