- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Méně salmonel v chovech prasat
Ze zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o výskytu salmonel u porážených prasat v pětadvacítce členských států EU za roky 2006 až 2007 vyplývá, že ČR je na tom poměrně dobře.
Například v tak rozvinuté zemi jako je Dánsko, byla zjištěna salmonela v 7, 7 % vzorků, v sousedním Německu dokonce v 18 % vzorků a u nás je to „hezkých“ 5, 8 %. Samozřejmě je co zlepšovat, ale v porovnání se sousedy se opravdu nemáme za co stydět. Toto by mohl být i jeden z argumentů pro kvalitu našich chovů a nepřímo i pro kvalitu českého vepřového.
Z EFSA publikovaných výsledků je patrné, že se salmonela v EU vyskytuje v průměru u každého desátého prasete (10,3) poráženého pro výživu lidí. V jednotlivých členských státech EU se výskyt salmonely pohyboval od 0 do 29 %.
Proč se salmonele věnuje taková pozornost? Proto, že salmonelóza je jednou z nejčastějších příčin onemocnění z potravin v Evropě. Například v roce 2006 to bylo 160 649 případů onemocnění, což je přibližně 35 osob na každých 100 000. Salmonelou způsobované infekce u lidí jsou ve většině případů spíše mírné, nicméně u oslabených jedinců, starších osob a dětí, mohou být i smrtelné.
Lidem může hrozit určité riziko při nedostatečné tepelné úpravě masa, a to i vepřového, nebo z křížové kontaminace s jinými potravinami. Zamezit nebo podstatně snížit riziko výskytu onemocnění, a to i z vepřového masa, lze dostatečnou tepelnou úpravou masa a důsledným dodržováním hygienických podmínek v kuchyni.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin věnuje v posledních letech velkou pozornost alimentárním rizikům pro lidskou populaci, po pozornosti věnované salmonelám, například nedávno v chovech drůbeže a nyní v chovech prasat, se hodlá zaměřit na další šetření dalších rizik, například na kampylobakteriózy. Půjde o zjišťování Kampylobaktera jak v populaci drůbeže, tak v potravinách.
V současné době v ČR probíhá program na tlumení výskytu salmonel v chovech drůbeže, s velmi dobrým výsledkem. Pokud jde o případný výskyt salmonel v chovech prasat, jsme rádi, že výskyt v chovech je v ČR minimální, přesto je v našem zájmu i v zájmu chovatelů, zejména s ohledem na obchod, dosažený dobrý výsledek nejen udržet, ale výskyt ještě snížit.
Zdroj: Agroweb