- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Volné mastné kyseliny u dojnic
Mobilizace volných mastných kyselin (NEFA neesterifikované mastné kyseliny) z tukové tkáně u vysokoužitkových krav během porodu a po porodu je projevem přechodu z období březosti do období laktace, kdy dochází k náhlé změně v metabolizmu živin, k rychlé mobilizaci zásob lipidu a proteinu pro produkci mléka. Přechodné období u krav (příprava na porod a tvorbu mléka) je charakterizováno změnami ve fyziologii, metabolizmu a endokrinním stavu dojnic.
Vzhledem ke sníženému příjmu sušiny se příjem energie před porodem sníží a většina dojnic krmená ad lib vykazuje určitý stupeň negativního energetického stavu hlavně během posledního týdne před telením. Fenomén známý jako negativní energetická bilance se sleduje u dojnic v přechodném období, kdy požadavky na energii (pro produkci mléka) převyšují příjem energie. Požadavky dojnic na energii jsou kompenzovány intenzivní lipolýzou ( rozkladem adipozní tkáně), kdy dochází k uvolnění mastných kyselin do krve a jejich reverzibilní vazbě na albumin. Zvýšená hladina NEFA v séru je u krav v období po porodu jedním z indikátorů negativní energetické bilance. Dalšími indikátory negativní energetické bilance jsou zvýšená plazmatická koncentrace beta hydroxybutyrátu, snížená hladina glukózy, snížené množství inzulinu a růstového faktoru IGF-1, snížená koncentrace plazmatického leptinu, tučná játra v důsledku hromadění triacylglycerolu a nižší hodnocení tělesné kondice.
Veter. Quart., 27, 2005, č. 3, s. 118–126 Zdroj info ÚZPI