- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Soli kyseliny močové jako ochrana před fotooxidací mléka
Použití krmiva s vyšším podílem stravitelných a fermentovatelných složek lze v mléce zvýšit podíl urátů s antioxidačním účinkem chránícím před oxidací tuků a bílkovin.
Vysoký obsah urátů (24 mg/l) byl dosažen krmením s vysokým podílem pšenice, nízký obsah (17 mg/l) kukuřicí (je méně stravitelná) a nasycenými tuky, které nejsou přežvýkavci fermentovány.
Prokázalo se, že uráty působí v mléce jako antioxidanty, takže je nižší sklon k světlem indukované oxidaci lipidů a bílkovin během distribuce mléka v průsvitných obalech. Zvýšená hladina urátů zabraňují vytváření hydroperoxidů z tuků a vytváření dityrosinu – oxidačního produktu bílkovin. Principem zřejmě je, že uráty přímo reagují se senzibilizovaným riboflavinem a/nebo s excitovaným kyslíkem. Cíleným krmením tedy lze zvýšit antioxidační kapacitu mléka.
Milchwissenschaft, 63, 2008, č. 2, s. 119-122
Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI