Renata Šarjaková, 7. květen 2008
Soli kyseliny močové jako ochrana před fotooxidací mléka

Použití krmiva s vyšším podílem stravitelných a fermentovatelných složek lze v mléce zvýšit podíl urátů s antioxidačním účinkem chránícím před oxidací tuků a bílkovin.

Na základě zjištění, že se oxidační stabilita mléka zvýšila po přidání urátů (solí kyseliny močové), bylo v Dánsku krmným pokusem zkoumáno zvýšení a efekt urátů v mléce.

Vysoký obsah urátů (24 mg/l) byl dosažen krmením s vysokým podílem pšenice, nízký obsah (17 mg/l) kukuřicí (je méně stravitelná) a nasycenými tuky, které nejsou přežvýkavci fermentovány.

Prokázalo se, že uráty působí v mléce jako antioxidanty, takže je nižší sklon k světlem indukované oxidaci lipidů a bílkovin během distribuce mléka v průsvitných obalech. Zvýšená hladina urátů zabraňují vytváření hydroperoxidů z tuků a vytváření dityrosinu – oxidačního produktu bílkovin. Principem zřejmě je, že uráty přímo reagují se senzibilizovaným riboflavinem a/nebo s excitovaným kyslíkem. Cíleným krmením tedy lze zvýšit antioxidační kapacitu mléka.

Milchwissenschaft, 63, 2008, č. 2, s. 119-122

Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI


 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 067
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář