Renata Šarjaková, 29. duben 2008
Tři novinky pro naše drůbeží chovy

Převratnou novinku ve výživě drůbeže, mikrogranulovaný premix Nucléor, představil na českém trhu jeho dodavatel Iframix, s. r. o. Od konvenčních práškových premixů se na první pohled liší hrubou strukturou, neboť jde o malé částice o průměru 0,8 až 2 mm, vzhledem podobné kamínkům, které nosnice velmi ochotně přijímají. Kompaktní struktura premixu navíc umožňuje prodlužení doby transportu v trávicím traktu a tím lepší využití obsažených vitamínů a minerálních látek.

Ptáci preferují v krmivu částice větší než 0,8 milimetru, klasické sypké premixy jsou ale mnohem menší a hůře se tedy přijímají. Chování drůbeže a spokojenost s podávaným krmivem se odvíjí od jeho fyzikálních charakteristik, a proto může nesprávná forma krmiva hrát v užitkovosti negativní roli.
Kompaktní premix Nucléor, který vyvinula francouzská společnost CCPA a na našem trhu je naprostou novinkou, drůbeži vyhovuje co do velikosti, tvaru i zbarvení. Hrubá struktura má vedle snadného příjmu ještě další efekt. Díky ní se totiž prodlužuje doba transportu v trávicím traktu, čímž dochází k lepšímu využití obsažených vitamínů a minerálních látek. Jak uvedl zástupce společnosti Iframix, s. r. o., Ing. Karel Dohnal, v pokusech provedených ve Francii se zjistil při podávání Nucléoro u nosnic pozitivní vliv na kvalitu skořápek. „Z výsledků pokusu je patrné, že podáváním Nucléoru se snižuje procento nestandardních vajec. Vedle zvýšené snášky (zhruba o 2 %) má vliv i na zvýšení homogenity a hmotnosti vajec,“ uvedl Ing. Dohnal a doplnil, že u plemenných nosnic navíc zvyšuje líhnivost a homogenitu jednodenních kuřat. Kuřata od takto živených nosnic jsou více životaschopná a získávají lepší imunitu.
Představení nového premixu Nucléor pro výživu drůbeže bylo jedním z hlavních bodů na programu semináře, který v březnu uspořádala společnost Iframix, s. r. o., v Pavlově na jižní Moravě. Vedle něho byly posluchači seznámeni také s novým komplexem chráněných organických kyselin a esenciálních olejů a účinným přípravkem v boji proti čmelíku kuřímu.

Lepší zootechnické výsledky Organické kyseliny a esenciální oleje hrají ve výživě hospodářských zvířat důležitou roli, bývají proto nepostradatelnou složkou krmných směsí. Ve volné formě ale nikdy nejsou tyto látky schopny dosáhnout do vzdálenějších partií střev v nedisociované formě, čímž se jejich bakteriostatický a baktericidní efekt omezuje jen na žaludek a počátek dvanáctníku. V tenkém a tlustém střevě již téměř nepůsobí.
Tento problém dnes ale může vyřešit přípravek, který vyvinula kanadská společnost JEFO, pod názvem Glliacid-S (pro drůbež) a Tetracid-S (pro prasata). Ty jsou schopny zabránit předčasnému kontaktu organických kyselin s biochemickým prostředím trávicího traktu. Organické kyseliny a esenciální oleje obsažené v těchto přípravcích jsou totiž chráněny upraveným triglyceridovým obalem vytvořeným na bázi hydrogenovaných rostlinných olejů. „Nechráněné organické kyseliny podléhají disociaci již v žaludku, protože hodnota pH tam odpovídá jejich disociační konstantě. Z výživářského hlediska ale potřebujeme, aby se rozkládaly až v tenkém střevě, jelikož v disociované formě mají mnohonásobně snížený baktericidní a bakteriostatický účinek,“ vysvětlil Jean-Christophe Bodin z JEFO. Vedle toho hrají organické kyseliny důležitou úlohu ve voleti a žaludku, kde slouží k udržování nízkého pH a aktivaci proteolytických enzymů. V tenkém střevě zase přispívají ke stimulaci pankreasu, stimulují rozvoj klků a tvorbu nespecifické imunity.
Přípravek Galliacid-S, který je určen pro výživu drůbeže, je směsí čtyř organických kyselin: fumarové (19 %), citrónové (9 %), sorbové (11 %), jablečné (9 %) a speciálně vybraných esenciálních olejů. Ochranná vrstva jim zajišťuje čas potřebný k průchodu krmiva žaludkem drůbeže a posouvá jejich aktivitu až do tenkého střeva, přičemž neovlivňuje pH prostředí. U drůbeže to představuje pět až devět hodin. Jak Jean-Christophe Bodin uvedl, řada zahraničních studií již prokázala pozitivní vliv přípravku na zootechnické výsledky v chovech drůbeže. Například pokus provedený v Kanadě dokázal, že kuřata, kterým se do krmné směsi přidával Galliacid-S (v dávce 300 g/t), dosahovala ve srovnání s negativní kontrolou většího průměrného denního přírůstku a došlo také ke snížení mortality.

Bojovný nástroj i prevence Další neméně závažné problematice se věnoval Emmanuel Reveiller z francouzské společnosti CCPA, který se podělil o zkušenosti z boje proti čmelíku kuřímu (Dermanyssus gallinae). Ten je totiž závažným nepřítelem většiny chovů. Boj s ním přijde Evropě asi na 130 milionů eur ročně. Na jedné nosnici jsou tak způsobeny ztráty přibližně 0,43 eura. Na drůbeži se jeho sání projevuje snížením hladiny hemoglobinu v krvi a snížením počtu leukocytů. V důsledku toho dochází k oslabení zvířat, anémii, snížení imunity a oxidativnímu stresu. Poraněná kůže zvířat je velmi citlivá, což způsobuje vyšší nervozitu v hejnu, může také docházet ke vzájemnému klování. Zhoršený zdravotní stav se projeví snížením snášky i vyšší produkcí nestandardních vajec.
Evropské drůbeži ale konečně svitla naděje. Nový přípravek Acariflash totiž podle dosavadních zkušeností čmelíky kuří bezpečně od sání krve odrazuje. „Acariflash je přírodní produkt, konkrétně jde o směs několika esenciálních olejů, která se přidává zvířatům do vody, čímž je ovlivněna kvalita jejich krve. Na čmelíky to má přímo repelentní účinek, esenciální oleje atakují jejich čichové ústrojí, takže čmelíci přestávají sát,“ informoval Emmanuel Reveiller. Omezením potravy u čmelíků dojde i ke snížení reprodukčního potenciálu. Sekundární efekt Acariflashe pak tkví v odčervení, jelikož ničí i případné parazity trávicího ústrojí a napomáhá hojení ran v epitelu. Navíc přispívá k detoxikaci jater. Efekt přípravku Acariflash lze podle Emmanuela Reveillera v hale vidět velmi brzy. „Již po několika dnech používání přípravku je možné sledovat změny na samotných zvířatech, ta jsou méně nervózní a neprojevuje se u nich již kanibalismus. Dochází také ke zlepšení kvality skořápek a zvýšení snášky, a to zhruba o 1,2 %,“ informoval. Patrný je ale také přesun čmelíků, kteří opouštějí těla zvířat, a hledají jiné možné útočiště. Přípravek přitom neovlivňuje chuť, vůni, kvalitu vajec ani skořápky.


Zdroj: Agroweb

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 065
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář