Renata Šarjaková, 17. duben 2008
Ne chemickému ošetřování drůbeže

Česká delegace odmítla v rámci jednání Rady ministrů zemědělství a rybolovu Evropské unie v Lucemburku možnost použití chemických látek pro antibakteriální ošetření povrchu čerstvého drůbežího masa. V České republice se čerstvé drůbeží maso ošetřuje chlazením vzduchem a chemická sterilizace by podle naší delegace znamenala krok zpět a v konečném důsledku možná i ohrožení zdraví spotřebitele. Uvedl to mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

„V České republice je drůbeží maso ošetřováno pouze chlazením vzduchem. V celé Evropské unii jsou podle nás standardy hygieny nastaveny dobře a je třeba důkladně zvážit, zda případné nové metody jsou opravdu nutné,“ vysvětlil první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Pokud by se producent spoléhal na finální chemické ošetření, mohlo by ho to svádět ke kompromisům v hygieně při výrobě. Proto jsme podpořili stanovisko francouzské delegace a s návrhem použití chemické dekontaminace jsme nesouhlasili,“ doplnil náměstek Hlaváč.
Francouzská delegace vyjádřila své obavy ohledně navrženého schválení použití chemických přípravků pro sterilizaci čerstvého drůbežího masa. Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a výborů Evropské komise pro zdraví a životní prostředí (SCHER) a pro nová zdravotní rizika (SCENHIR) neexistují dostatečné záruky toho, že používání chemických látek nepovede nakonec k vytvoření odolnosti některých patogenů a při nesprávném použití v konečném důsledku i k ohrožení zdraví spotřebitelů.


Zdroj: Agroweb

Hodnocení => průměr 076
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář