- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Probiotika snižují mortalitu prasat před odstavem
Doplněk krmiv pro prasnice dva týdny před porodem a během laktace probiotiky schválenými v EU může významně snížit mortalitu selat před odstavem a zvýšit počet selat odstavených z vrhu. U hlavních výrobců prasat v EU dosahuje mortalita selat do odstavu 9–17 %. Nejčastějším důvodem je zašlápnutí prasnicemi, hladovění a průjem. Mortalita selat před odstavem v důsledku hladovění a průjmu je následkem nedostatečné výživy a funkce trávicího traktu narozených selat. Představová mortalita selat je v kladné korelaci s velikostí vrhu. V Dánsku se průměrný počet živě narozených selat ve vrhu zvýšil z 11,54 v roce 1999 na 12,3 v roce 2003. Za stejné období se velikost vrhu při odstavu zvýšila z 10,2 jen na 10,7 selat. Tato situace odpovídá zvýšení předodstavové mortality přibližně z 12 % na 13 % za stejné období.
Okolo 75 % celkové mortality ve výrobě prasat se sleduje v prvním týdnu po narození, 85 % během prvních dvou týdnů po narození a 95 % během prvních tří týdnů po narození. Trávicí trakt narozených prasat není zcela vyvinutý, ale vyvíjí se velmi rychle, prochází velkými změnami a úplně vyvinutý je asi ve věku 12 týdnů. Sele je v tomto období zcela závislé na mateřském mléku, ale zásobení jednotlivých selat mlékem se se stoupající velikostí vrhu snižuje. Rezervy energie jsou u selat velmi omezené vzhledem k tomu že tělesná tkáň obsahuje jen 2 % tuku. Se stoupající velikostí vrhu se hmotnost jednotlivých selat snižuje a menší selata mají také nižší rezervu energie. Nedokonalé trávení selat podmiňuje zvýšenou mortalitu v důsledku hladovění. Hladová selata jsou náchylná vůči nemocím, hlavně vůči průjmům způsobeným nevyrovnanou střevní mikroflórou.
Zlepšené zásobení živinami, trávení a absorpce a v souvislosti s tím optimální výživa prasnic jsou hlavní faktory v prevenci mortality selat před odstavem.
Pokusné doplňování krmiv pro prasnice od dvou týdnů před porodem a během laktace probiotiky snížilo mortalitu selat před odstavem a zvýšilo počet selat odstavených na vrh. Pokusy z Německa dokázaly, že doplněk krmiv pro prasnice v laktaci probiotiky může zrušit negativní vliv stoupající velikosti vrhu na hmotnost selat při odstavu. Příznivý vliv spočívá ve zlepšení funkce trávicího traktu v důsledku kladného vlivu na střevní mikroflóru.
Feed Magazine/Kraftfutte, 2005, č. 9, s. 31-34 Zdroj info ÚZPI