Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Vliv genotypu a sezónnosti na kvalitu vepřového masa
Ze Španělska informují, že roční období významně ovlivňuje kvalitu jatečného těla a masa prasat. Genetika je méně podstatný faktor než doba porážky.

V minulých letech většina výrobců vepřového masa selektovala prasata  na vysoký podíl libové svaloviny a málo tučné vepřové maso. Postupy byly v protikladu s produkci některých masných výrobků (šunky), pro které jsou vhodnější jatečná těla s vyšším obsahem tuku.
Vzhledem k tomu, že genetika je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu masa, byly výzkumné práce zaměřené na stanovení vztahu mezi křížením a vlastnostmi, jako jsou hmotnost jatečného těla, pH, ztráty vykapáním, výška podkožního a intramuskulárního tuku.
Výzkumníci ze Španělska se zabývali vlivem různého genetického základu prasat na kvalitu masa a současně sledovali i vliv  ročního období při porážce prasat na fyzikálně chemické ukazatele masa. V pokusech používali prasata-křížence a zjistili, že kromě  genetiky ovlivňuje  fyzikálně chemické ukazatele masa i roční období.
Současné pokusy provedené ve Španělsku  s  pěti komerčními kříženci  plemen Duroc, Landrace a Velké bílé s různým podílem těchto plemen, poráženými v  různém ročním období potvrdily, že kvalita jatečného těla a masa je ovlivněna ročním obdobím při porážce i genetickým základem prasat a že genetika je v tomto smyslu  méně významná než roční období při porážce.

Liv. Prod. Sci., 96, 2005,č. 2–3, s. 175–183                                               Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář