- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv genotypu a sezónnosti na kvalitu vepřového masa
V minulých letech většina výrobců vepřového masa selektovala prasata na vysoký podíl libové svaloviny a málo tučné vepřové maso. Postupy byly v protikladu s produkci některých masných výrobků (šunky), pro které jsou vhodnější jatečná těla s vyšším obsahem tuku.
Vzhledem k tomu, že genetika je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu masa, byly výzkumné práce zaměřené na stanovení vztahu mezi křížením a vlastnostmi, jako jsou hmotnost jatečného těla, pH, ztráty vykapáním, výška podkožního a intramuskulárního tuku.
Výzkumníci ze Španělska se zabývali vlivem různého genetického základu prasat na kvalitu masa a současně sledovali i vliv ročního období při porážce prasat na fyzikálně chemické ukazatele masa. V pokusech používali prasata-křížence a zjistili, že kromě genetiky ovlivňuje fyzikálně chemické ukazatele masa i roční období.
Současné pokusy provedené ve Španělsku s pěti komerčními kříženci plemen Duroc, Landrace a Velké bílé s různým podílem těchto plemen, poráženými v různém ročním období potvrdily, že kvalita jatečného těla a masa je ovlivněna ročním obdobím při porážce i genetickým základem prasat a že genetika je v tomto smyslu méně významná než roční období při porážce.
Liv. Prod. Sci., 96, 2005,č. 2–3, s. 175–183 Zdroj info ÚZPI