Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
CLA ovlivňuje produkci mléčného tuku
CLA ovlivňuje produkci mléčného tuku
Na základě pokusů provedených v Kanadě odborníci uvádějí, že vápenaté soli CLA jsou vhodným prostředkem pro řízení obsahu tuku v mléce krav chovaných v komerčních podmínkách. Neovlivňují produkci mléka, mléčného proteinu a hladiny krevních metabolitů
Konjugovaná kyselina linolová (CLA) redukuje u dojnic sekreci mléčného tuku. Bylo zjištěno, že syntézu mléčného tuku u krav redukuje infuse trans-10, cis-12 CLA ve slezu, zatímco CLA cis-9, trans-11 tento vliv nevykazuje. Aplikace CLA trans-10, cis-12 může mít příznivý účinek v zemích, kde je produkce mléka regulovaná mléčnou kvótou založenou na mléčném tuku.
CLA podobně jako jiné polynenasycené mastné kyseliny může být v bachoru biohydrogenovaná, a proto je pro její aplikaci nutná forma, které nepodléhá bachorovému rozkladu. Jako komerčně využitelný způsob ochrany dietetických lipidů před biohydrogenací je navrhovaná jejich konverze na vápenaté soli.
Podle některých odborných prací způsobují vápenaté soli CLA aplikované dojnicím v laktaci redukci tuku v mléce. Podle jiných zpráv ovlivňuje jejich aplikace produkci mléčného tuku i u krav na počátku laktace.
Studie provedená v Kanadě hodnotila účinek vápenatých solí CLA na produkci tuku v mléce krav chovaných v komerčních podmínkách.
CLA podobně jako jiné polynenasycené mastné kyseliny může být v bachoru biohydrogenovaná, a proto je pro její aplikaci nutná forma, které nepodléhá bachorovému rozkladu. Jako komerčně využitelný způsob ochrany dietetických lipidů před biohydrogenací je navrhovaná jejich konverze na vápenaté soli.
Podle některých odborných prací způsobují vápenaté soli CLA aplikované dojnicím v laktaci redukci tuku v mléce. Podle jiných zpráv ovlivňuje jejich aplikace produkci mléčného tuku i u krav na počátku laktace.
Studie provedená v Kanadě hodnotila účinek vápenatých solí CLA na produkci tuku v mléce krav chovaných v komerčních podmínkách.
Can. J. anim. Sci., 85, 2005,,č. 2, s. 231–242 Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 110