Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
CLA ovlivňuje produkci mléčného tuku

Na základě pokusů provedených v Kanadě odborníci uvádějí, že vápenaté soli CLA jsou vhodným prostředkem pro řízení obsahu tuku v mléce krav chovaných v komerčních podmínkách. Neovlivňují produkci mléka, mléčného proteinu a hladiny krevních metabolitů

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) redukuje u dojnic sekreci mléčného tuku. Bylo zjištěno, že syntézu mléčného tuku u krav redukuje  infuse trans-10, cis-12 CLA ve slezu, zatímco CLA cis-9, trans-11 tento vliv nevykazuje. Aplikace CLA trans-10, cis-12 může mít příznivý účinek v zemích, kde je produkce mléka regulovaná mléčnou kvótou založenou na mléčném tuku.
CLA podobně jako jiné polynenasycené mastné kyseliny může být v bachoru biohydrogenovaná, a proto je pro její aplikaci nutná forma, které nepodléhá bachorovému rozkladu. Jako komerčně využitelný způsob ochrany dietetických lipidů před biohydrogenací je navrhovaná jejich konverze na vápenaté soli.
Podle některých odborných prací  způsobují vápenaté soli CLA aplikované dojnicím v laktaci redukci tuku v mléce. Podle jiných zpráv ovlivňuje jejich aplikace produkci mléčného tuku i u krav na počátku laktace. 
Studie provedená v  Kanadě hodnotila účinek  vápenatých solí CLA na produkci tuku v mléce krav chovaných  v komerčních podmínkách.

Can. J. anim. Sci., 85, 2005,,č. 2, s. 231–242                                                     Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 106
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář