- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Čeští a slovenští výrobci společně
Zpracovatelé masa z obou zemí se koncem ledna dohodli, že již podanou slovenskou žádost o registraci rozšíří i na Českou republiku. Informoval o tom předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jaromír Kloud.
"Dohodli jsme se na společném postupu stran tradičních specialit. ČSZM k žádostem přistoupí jako další přihlašovatel," řekl Kloud. Svůj postup chtějí výrobci koordinovat i se svazem polských producentů, který také žádá o registraci některých výrobků obvyklých v celém středoevropském regionu.
Slovensko má podáno devět žádostí o registraci tradičních specialit, čtyři z nich nyní rozšíří i o Českou republiku. Jde o špekáčky, lovecký salám, spišské párky a liptovský salám.
ČR za to nebude napadat žádosti o registraci jiných výrobků obvyklých na Slovensku; obě země budou svůj postup koordinovat i v budoucnu. Na koordinaci postupu se dohodli ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky loni v prosinci. Podle Klouda se zpracovatelé jednáním inspirovali, ale iniciativa k jednáním vyšla od nich.
Pokud by Brusel schválil původní slovenské a polské žádosti o registrace výrobků obvyklých i v okolních zemích, hrozilo by českým producentům, že by při jejich produkci museli dodržovat přesně stanovený schválený postup. Jinak by chráněné názvy nemohli používat.
Zdroj: Oldřich Přibík