Renata Šarjaková, 13. únor 2008
Čeští a slovenští výrobci společně
Čeští výrobci masných výrobků se nemusí bát, že přijdou kvůli slovenské snaze o registraci tradičních specialit o možnost výroby špekáčků či loveckého salámu.

Zpracovatelé masa z obou zemí se koncem ledna dohodli, že již podanou slovenskou žádost o registraci rozšíří i na Českou republiku. Informoval o tom předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jaromír Kloud.

"Dohodli jsme se na společném postupu stran tradičních specialit. ČSZM k žádostem přistoupí jako další přihlašovatel," řekl Kloud. Svůj postup chtějí výrobci koordinovat i se svazem polských producentů, který také žádá o registraci některých výrobků obvyklých v celém středoevropském regionu.
Slovensko má podáno devět žádostí o registraci tradičních specialit, čtyři z nich nyní rozšíří i o Českou republiku. Jde o špekáčky, lovecký salám, spišské párky a liptovský salám.
ČR za to nebude napadat žádosti o registraci jiných výrobků obvyklých na Slovensku; obě země budou svůj postup koordinovat i v budoucnu. Na koordinaci postupu se dohodli ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky loni v prosinci. Podle Klouda se zpracovatelé jednáním inspirovali, ale iniciativa k jednáním vyšla od nich.
Pokud by Brusel schválil původní slovenské a polské žádosti o registrace výrobků obvyklých i v okolních zemích, hrozilo by českým producentům, že by při jejich produkci museli dodržovat přesně stanovený schválený postup. Jinak by chráněné názvy nemohli používat.

Zdroj: Oldřich Přibík


Hodnocení => průměr 076
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář