Renata Šarjaková, 2. listopad 2007
Podmínky chovu se odrážejí na kvalitě masa
Prostředí v němž se chovají prasata má velký vliv na kvalitu jejich masa.
 
U prasat, která mají při chovu více pohybu se vytvářejí svalová vlákna, která obsahují více myoglobinu, a proto jejich maso vypadá červeněji než maso ostatních zvířat.
V Dummerstorfu byly pomocí akustického zařízení vytvořeny zvukové kotce, které příznivě ovlivňují chované kusy. Za pomocí krátkých akustických signálů, srovnatelných s tónem zvonku, jsou zvířata osmkrát za den svolávána ke krmení. Každé zvíře má přidělený individuální akustický signál tak, aby se dostalo ke svému krmnému automatu, kde se krmí, nerušeně od ostatních jedinců stejného druhu.
Zvířata, která byla krmena tímto způsobem, měla menší stres při krmení a nemusela čelit žádné krmné konkurenci. Takto chovaná prasata měla vždy lepší kvalitu masa.
Odborníci se shodli na tom, že v takovém intenzivním chovu zvířat je dosahováno dobré kvality.
Poněvadž byly vytvořené zvukové překážky přínosem pro pohodu zvířat, došlo velice brzy k tomu, že byly navráceny vložené finanční prostředky.
 
 Zdroj: Ing. Iva Hvízdalová

Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář