Renata Šarjaková, 19. září 2007
Živé kvasinky jako krmné aditivum
Kvasničné preparáty se osvědčily především ve výživě dojnic a to ke stabilizaci bachorové fermentace, zvýšení mléčné užitkovosti a zlepšení zdravotního stavu.
 
Kvasinky jsou živé jednobuněčné mikroorganismy, které je možné zkrmovat skotu (dojnice, výkrm býků) jako aditivum na základě platnosti směrnice EU 70/524. V této právní úpravě jsou taxativně vyjmenovány produkty obsahující živé kvasinky, které je možné zvířatům zařazovat do krmné dávky – Biosaf Sc 47, Yea Sacc a Levucell Sc (Saccharomyces cerevisiae). Pivovarské kvasnice (usmrcené kvasinky) jsou řazeny podle směrnice mezi klasická krmiva a využívají se primárně jako zdroj živin (proteinu) a vitaminů skupiny B ve výživě hospodářských zvířat.  
Živé kvasničné produkty se zařazují do krmných dávek dojnic s cílem příznivě ovlivnit fyziologii trávení a tím následně mléčnou užitkovost, popř. zdravotní stav zvířat. Živé kvasinky napomáhají především stabilizaci pH-hodnoty v bachoru, která má rozhodující význam pro životní podmínky bachorové mikroflóry. U strukturních krmných dávek podporují kvasinky odbourávání laktátu (sůl kyseliny mléčné), který je hlavním zdrojem zvýšení kyselosti v bachoru a tím vytvářejí lepší podmínky zejména pro činnost celulolytických baktérií. Kompenzují negativní vliv krmných dávek s vysokým podílem jadrných krmiv na bakteriální růst a tím mohou příznivě ovlivnit bachorovou fermentaci.
Dalším pozitivním účinkem kvasničných kultur jako krmného aditiva je zvýšení příjmu krmiva u vysokoužitkových dojnic. Výsledky četných výzkumů dokládají, že zvýšení spotřeby krmiva může oscilovat okolo 1 kg sušiny na kus a den.
Pozitivní vliv živých kvasničných kultur na metabolické pochody a na příjem krmiva se ve finální fázi projevuje zvýšením mléčné užitkovosti a lepším zastoupením jeho kvalitativních složek.
Pozitivní vliv na zdravotní stav se projevuje nepřímo stabilizací bachorové fermentace u vysokoužitkových dojnic a následně snížením počtu závažných metabolických poruch (ketóza, acidóza) a tím i frekvence onemocnění paznehtů.            
Podmínky pro efektivní použití kvasničných preparátů:
·      především u vysokoužitkových dojnic s denní produkcí mléka vyšší než 35 litrů,
·      v průběhu prvních 100 dnů laktace,
·      při výskytu laminitidy u dojnic,
·      při podílu jadrných krmiv v krmné dávce nad 40 %,
·      při výskytu problémů s nízkým obsahem tuku v mléce (pod 3,6 %).
 
Kvasničné preparáty by neměly být použity:
·      v krmných směsích (např. TMR), které byly konzervovány kyselinou propionovou,
·      při průměrné mléčné užitkovosti,
·      ve druhé a třetí třetině laktace,
·      v případě výrazně strukturální krmné dávky a zároveň nízkém podílu koncentrovaných krmiv.
 
Co je nutné zohlednit při použití kvasinek:
·      jeho přednosti se mohou plně demonstrovat pouze v případě pravidelného (každodenního) podávání,
·      smysluplná je především aplikace společně s minerálním krmným doplňkem,
·      kvasničné preparáty jsou vhodné i s ohledem na sýrařské a bio kvality výsledného produktu,
·      vícenáklady na zkrmování kvasničných preparátů se pohybují mezi 5 až 8 centy na kus a den.
 
Zdroj: Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář