Tuzemští chovatelé drůbeže nicméně od státu žádali, aby umožnil porážku bez jatek zhruba deseti tisíc kuřat ročně, jak je to možné v souvislosti s prodejem ze dvora v mnoha okolních státech. Pořízení jatek totiž vyjde na 1,5 milionu korun a dráže, takže se menším producentům nevyplatí. Osud této změny, kterou se snažila prosadit podnikatelka Dáša Tománková, je ale zatím nejasný.

Podle informací iDNES.cz by stát mohl pro tento případ zjednodušit podmínky. Šlo by o takzvanou okrajovou činnost v rámci potravinářského podniku. Provozovatel podniku by ale musel být zároveň chovatelem a porážka by musela být na místě chovu.

Se změnou má částečně problém Potravinářská komora ČR. Její mluvčí Marek Zemánek argumentuje zdravím spotřebitelů. „Každá výjimka, která může snížit úroveň bezpečnosti potravin, musí být řádně odůvodněna a musí být přijata taková opatření, aby spotřebitelé byli chráněni. V případě drůbežího masa jde o produkt, u něhož hygiena jatečného opracování a následné uchovávání hraje klíčovou roli,“ sdělil mluvčí.

„Vítáme, že chovy, které budou chtít prodávat více než 2 000 kusů drůbeže, musí být registrovány v systému státní organizace Mezinárodního testování drůbeže Ústrašice, ke kterému mají přístup inspektoři Státní veterinární správy, a bude jednoduché zkontrolovat způsob chovu, a jak svoji drůbež porážejí,“ dodal Zemánek.

Více informací zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-prodej-tomankova-drubez-potraviny.A250313_172421_ekonomika_drh