- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Místa prodeje vánočních kaprů je třeba nahlásit SVS
Státní veterinární správa (SVS) připomíná prodejcům vánočních kaprů jejich povinnost nahlásit SVS minimálně týden před zahájením prodeje, kdy a kde budou letos ryby prodávat.
Na základě obdržených hlášení plánuje SVS následně kontroly prodejců, kterých každoročně provede několik stovek. Seznam nahlášených míst prodeje je k dispozici na webu SVS, což mohou využít lidé plánující nákup ryby na štědrovečerní stůl.
K nahlašování prodejních míst slouží již několik let výhradně on-line formulář na internetových stránkách SVS. Prodejci živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Před zahájením prodeje jsou stánkaři povinni seznámit se se dvěma dokumenty: požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji. Případné nesplnění nahlašovací povinnosti není pouhou formalitou. Nenahlášený prodejce by se tím mohl vyhnout možné kontrole a tím by mimo jiné představoval riziko pro zdraví nakupujících.
Při kontrolách stánků kapry se SVS zaměřuje na tři hlavní oblasti. Za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Mimo to se veterinární inspektoří soustřeďují také na welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolováni jsou přednostně prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny problémy a také noví prodejci.
„Veterinární dozor dlouhodobě jednoznačně doporučuje nechat si rybu usmrtit na místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede proškolený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři v celé České republice více než 670 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 1,6 procenta z nich. Meziročně tak došlo opět ke zlepšení a snížení počtu závad. Mezi nejčastější porušení zákona patřily prohřešky proti hygieně, druhou nejčastější závadou byla porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili bezmála 3000 prodejních míst.
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS