Renata Šarjaková, 21. květen 2007
Přežívání Campylobactera na kůži a mase drůbeže
Vědci nedávno zjistili mnohem vyšší rozšíření kampylobaktera na drůbežích produktech s kůží než bez kůže.
  
V roce 1994/95 provedli v USA průzkum, při němž zjistili 88,2% rozšíření campylobaktera na imerzně chlazené jatečné drůbeži. Nejvyšší výskyt kamplybakterióz byl zaznamenaný na jaře a na podzim  a je spojován s příjmem surovin jako je  nepasterizované mléko nebo kontaminovaná voda. Sporadický výskyt se zaznamenává i v létě, kdy se spojuje hlavně s manipulací nebo spotřebou málo uvařeného drůbežího masa.
Campylobacter může přežívat na neošetřených  povrchových vodách, ale na těla drůbeže se přenáší hlavně tekutinami a výkaly z trávicího traktu ptáků. Organizmus se dostane do kůže brojlerů a zůstává i na konečném produktu. Zprávy z roku 2000 uvádějí, že  76% kontaminace celého těla brojlerů klesá na  48% kontaminaci oddělené prsní svaloviny  a 2% kontaminaci  vykostěné prsní svaloviny bez kůže.
Předmětem studie provedené na univerzitě v Texasu bylo zjištění, jak různá teplota, podmínky skladování a přítomnost kůže ovlivní přežití Campylobactera jejuni.
Výsledky studie uvádějí vyšší koncentraci  kampylobaktera na kůži drůbeže než na mase a dále, že tento mikroorganizmus dobře přežívá při různých teplotách v podmínkách, kdy není přítomna jiná konkurenční mikroflóra.
Autor: Ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení => průměr 092
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář