Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 21. květen 2007
Přežívání Campylobactera na kůži a mase drůbeže
Přežívání Campylobactera na kůži a mase drůbeže
Vědci nedávno zjistili mnohem vyšší rozšíření kampylobaktera na drůbežích produktech s kůží než bez kůže.
V roce 1994/95 provedli v USA průzkum, při němž zjistili 88,2% rozšíření campylobaktera na imerzně chlazené jatečné drůbeži. Nejvyšší výskyt kamplybakterióz byl zaznamenaný na jaře a na podzim a je spojován s příjmem surovin jako je nepasterizované mléko nebo kontaminovaná voda. Sporadický výskyt se zaznamenává i v létě, kdy se spojuje hlavně s manipulací nebo spotřebou málo uvařeného drůbežího masa.
Campylobacter může přežívat na neošetřených povrchových vodách, ale na těla drůbeže se přenáší hlavně tekutinami a výkaly z trávicího traktu ptáků. Organizmus se dostane do kůže brojlerů a zůstává i na konečném produktu. Zprávy z roku 2000 uvádějí, že 76% kontaminace celého těla brojlerů klesá na 48% kontaminaci oddělené prsní svaloviny a 2% kontaminaci vykostěné prsní svaloviny bez kůže.
Předmětem studie provedené na univerzitě v Texasu bylo zjištění, jak různá teplota, podmínky skladování a přítomnost kůže ovlivní přežití Campylobactera jejuni.
Výsledky studie uvádějí vyšší koncentraci kampylobaktera na kůži drůbeže než na mase a dále, že tento mikroorganizmus dobře přežívá při různých teplotách v podmínkách, kdy není přítomna jiná konkurenční mikroflóra.
Autor: Ing. Pavla Schneiderová