Renata Šarjaková, 13. srpen 2024
Živočišná výroba - 2. čtvrtletí 2024

Výroba vepřového se zvýšila, hovězího se vyrobilo méně

 

Ve 2. čtvrtletí 2024 se na jatkách vyrobilo celkem 112 666 tun masa, meziročně o 1,9 % více, z toho vepřového se vyrobilo o 5,6 % více, výroba drůbežího byla vyšší o 0,2 % a výroba hovězího klesla o 4,6 %. Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 3,7 %.

„V obou čtvrtletích letošního roku dosáhla výroba vepřového masa na jatkách vyšší úrovně než vloni, na rozdíl od výroby masa hovězího. Tu ovlivnil zvýšený vývoz skotu určeného k porážce v zahraničí. Výroba drůbežího masa byla stabilní, s nepatrnými meziročními rozdíly. Celkově vykázala výroba masa pozvolný růst,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.


Výroba masa a nákup mléka

Ve 2. čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 54,1 tis. ks (−3,3 %). Porážky býků se snížily o 12,0 %, mírně se zvýšily porážky krav (+1,6 %) a jalovic (+3,6 %). Výroba hovězího masa dosáhla 16 690 tun a byla o 4,6 % nižší než v loňském 2. čtvrtletí. Vepřového masa se vyrobilo 52 678 tun (o 5,6 % meziročně více). Na jatka bylo dodáno 566,7 tis. prasat, tj. o 4,8 % meziročně více. Porážky prasnic se zvedly o 13,1 %. Na drůbežích jatkách bylo poraženo 66 619 tun drůbeže, což odpovídá výrobě 43 279 tun (+0,2 %) drůbežího masa. Od tuzemských producentů bylo ve 2. čtvrtletí nakoupeno 835 494 tis. litrů mléka (+3,7 %).


Ceny zemědělských výrobců

Ceny jatečného skotu se ve 2. čtvrtletí zvýšily meziročně o 5,3 %. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase. Ceny jatečných prasat byly meziročně mírně nižší (−1,4 %). Průměrná cena dosáhla 41,01 Kč za kg živé hmotnosti nebo 53,32 Kč za kg jatečné hmotnosti, tj. o 1,51 Kč za kg v mase více než v předcházejícím čtvrtletí. Ceny jatečných kuřat meziročně klesly o 7,7 %. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,25 Kč za kg v živém, což byla stabilní cena v celém 1. pololetí. Ceny mléka byly meziročně o 4,7 % nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 11,05 Kč/l.

Detailnější informace o výrobě masa ve 2. čtvrtletí 2024 naleznete v doplňující informaci k RI Živočišná výroba.


Publikované údaje jsou definitivní.

Zodpovědný vedoucí pracovník: Ing. Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky, tel. 736 168 543, e‑mail: radek.matejka@csu.gov.cz
Kontaktní osoba: Ing. Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví, tel. 703 824 173, e-mail: renata.vodickova@csu.gov.cz
Zdroje dat: Statistické zjišťování ČSÚ o porážkách hospodářských zvířat (Zem 1−12)
Výstupy statistických zjišťování MZe o nákupu mléka (Mlék(MZe) 6-12, Odbyt(MZe) 6-12) a o nákupu drůbeže Drůb (MZe) 4-12
Ukončení sběru dat: 25. 7. 2024
Související publikace: Porážky hospodářských zvířat - červen 2024 | Produkty (gov.cz)
Termín zveřejnění další RI: 8. 11. 2024

Přílohy:

Doplňující informace k RI Živočišná výroba
Tab. 1 Výroba masa a nákup mléka (čtvrtletní)
Graf 1 Hovězí maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
Graf 2 Vepřové maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
Graf 3 Drůbeží maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
Vyjádření Renaty Vodičkové, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ

 

Hodnocení => průměr 233
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář