- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Spotřeba potravin - 1948 - 2022
Spotřeba potravin - 1948 - 2022
ÚVOD
Pro odborné pracovníky a širokou veřejnost jsou určeny časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a cigaret) v České republice za období let 1948 až 2022, které navazují na Spotřebu potravin 1948 až 1912 a Retrospektivní údaje o spotřebě potravin v letech 1920 až 2006, zveřejněné 31. 7. 2008.
Po vzniku Československé republiky v roce 1918 se spotřeba potravin zaměřovala hlavně na sledování spotřeby obilovin v hodnotě mouky, masa, mléka a mléčných výrobků, brambor, cukru, ale velká pozornost byla věnována spotřebě dovozových potravin (rýže, čaj, tabák, mořské ryby, kakaové boby, jižní ovoce atd.). Po roce 1948 byla zemědělská i potravinářská výroba směrována k zabezpečení soběstačnosti ve výrobě a tím i ve spotřebě potravin. A právě spotřeba potravin začala být využívána pro plánování výroby, ale také pro zdravotní osvětu. Proto byla statistika spotřeby potravin stále rozšiřována podle požadavku odborné veřejnosti (rokem 1955 začalo sledování spotřeby cigaret, rokem 1966 spotřeba máku, rokem 1970 spotřeba jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, rokem 1990 je do spotřeby ryb zahrnován i výlov na udici, rokem 2008 spotřeba kiwi a ananasu atd.)
Problémy výživy v celosvětovém měřítku se snaží řešit při Organizaci spojených národů-Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Aby bylo možno problémy kvality výživy a její racionalizaci úspěšně řešit, musíme spolehlivě znát spotřebu potravin.
Na spotřebě jednotlivých druhů potravin např. masa, ovoce, zeleniny, rýže, těstovin atd. se promítá změna stravovacích zvyklostí ovlivněná turistickým ruchem a počtem cizinců v naší populaci, ale největší vliv na spotřebu potravin mají ceny potravin, dané růstem cen energií, osiv, krmiv, hnojiv, přípravků na ošetřování zvířat i rostlin, vysokou marží obchodních řetězců a koupěschopností obyvatelstva. Je třeba vzít v úvahu i zdravotní osvětu, dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu a masivní reklamu.
Výživa obyvatelstva zůstává i nadále jedním ze základních ukazatelů životní úrovně celé naší společnosti.
Statistika spotřeby potravin vždy byla, je a bude vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v každém období.
Úvod
Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Tab. 1 Obiloviny v hodnotě zrna
Tab. 2 Obiloviny v hodnotě mouky
Tab. 3 Mlýnské a pekárenské výrobky
Tab. 4 Maso v hodnotě na kosti
Tab. 5 Ryby celkem
Tab. 6 Mléko a mléčné výrobky v hodnotě mléka (bez másla) a konzumní mléko celkem
Tab. 7 Sýry celkem
Tab. 8 Mléčné výrobky a vejce
Tab. 9 Tuky a oleje celkem
Tab. 10 Tuky a oleje v hodnotě čistého tuku
Tab. 11 Ovoce v hodnotě čerstvého
Tab. 12 Zelenina v hodnotě čerstvé
Tab. 13 Luštěniny a brambory
Tab. 14 Cukr, cukrovinky, cukrářské výrobky
Tab. 15 Ostatní potraviny
Tab. 16 Čaj, zrnková káva, minerální vody a nealkoholické nápoje
Tab. 17 Alkoholické nápoje celkem
Tab. 18 Alkoholické nápoje v hodnotě čistého lihu, cigarety
Informace ze dne 1. 12. 2023 včetně příloh ke stažení