Renata Šarjaková, 6. prosinec 2023
Spotřeba potravin - 1948 - 2022

Spotřeba potravin - 1948 - 2022

 


ÚVOD

Pro odborné pracovníky a širokou veřejnost jsou určeny časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a cigaret) v České republice za období let 1948 až 2022, které navazují na Spotřebu potravin 1948 až 1912 a Retrospektivní údaje o spotřebě potravin v letech 1920 až 2006, zveřejněné 31. 7. 2008.

Po vzniku Československé republiky v roce 1918 se spotřeba potravin zaměřovala hlavně na sledování spotřeby obilovin v hodnotě mouky, masa, mléka a mléčných výrobků, brambor, cukru, ale velká pozornost byla věnována spotřebě dovozových potravin (rýže, čaj, tabák, mořské ryby, kakaové boby, jižní ovoce atd.). Po roce 1948 byla zemědělská i potravinářská výroba směrována k zabezpečení soběstačnosti ve výrobě a tím i ve spotřebě potravin. A právě spotřeba potravin začala být využívána pro plánování výroby, ale také pro zdravotní osvětu. Proto byla statistika spotřeby potravin stále rozšiřována podle požadavku odborné veřejnosti (rokem 1955 začalo sledování spotřeby cigaret, rokem 1966 spotřeba máku, rokem 1970 spotřeba jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, rokem 1990 je do spotřeby ryb zahrnován i výlov na udici, rokem 2008 spotřeba kiwi a ananasu atd.)


Problémy výživy v celosvětovém měřítku se snaží řešit při Organizaci spojených národů-Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Aby bylo možno problémy kvality výživy a její racionalizaci úspěšně řešit, musíme spolehlivě znát spotřebu potravin.


Na spotřebě jednotlivých druhů potravin např. masa, ovoce, zeleniny, rýže, těstovin atd. se promítá změna stravovacích zvyklostí ovlivněná turistickým ruchem a počtem cizinců v naší populaci, ale největší vliv na spotřebu potravin mají ceny potravin, dané růstem cen energií, osiv, krmiv, hnojiv, přípravků na ošetřování zvířat i rostlin, vysokou marží obchodních řetězců a koupěschopností obyvatelstva. Je třeba vzít v úvahu i zdravotní osvětu, dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu a masivní reklamu.


Výživa obyvatelstva zůstává i nadále jedním ze základních ukazatelů životní úrovně celé naší společnosti.


Statistika spotřeby potravin vždy byla, je a bude vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v každém období.


Úvod     

Metodické vysvětlivky     

Náplň publikovaných položek     

Tab. 1 Obiloviny v hodnotě zrna     
Tab. 2 Obiloviny v hodnotě mouky     
Tab. 3 Mlýnské a pekárenské výrobky     
Tab. 4 Maso v hodnotě na kosti     
Tab. 5 Ryby celkem     
Tab. 6 Mléko a mléčné výrobky v hodnotě mléka (bez másla) a konzumní mléko celkem     
Tab. 7 Sýry celkem     
Tab. 8 Mléčné výrobky a vejce     
Tab. 9 Tuky a oleje celkem     
Tab. 10 Tuky a oleje v hodnotě čistého tuku     
Tab. 11 Ovoce v hodnotě čerstvého     
Tab. 12 Zelenina v hodnotě čerstvé     
Tab. 13 Luštěniny a brambory     
Tab. 14 Cukr, cukrovinky, cukrářské výrobky     
Tab. 15 Ostatní potraviny     
Tab. 16 Čaj, zrnková káva, minerální vody a nealkoholické nápoje     
Tab. 17 Alkoholické nápoje celkem     
Tab. 18 Alkoholické nápoje v hodnotě čistého lihu, cigarety

Informace ze dne 1. 12. 2023 včetně příloh ke stažení

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 104
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář