- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
SVS stahuje z trhu zásilky drůbežího masa z Ukrajiny a Brazílie kvůli salmonelám
Státní veterinární správa (SVS) v rámci mimořádné kontrolní akce zaměřené na zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo Evropskou unii (tzv. třetích zemí) provedla dosud více než 20 kontrol, během nichž odebrala přes čtyři desítky vzorků drůbežích produktů.
Z 25 dosud vyšetřených vzorků byly dva pozitivní. V současné době probíhá stahování jedné zásilky drůbežího masa původem z Ukrajiny a jedné z Brazílie.
Celkem bylo od 3. dubna, kdy byla mimořádná kontrolní akce zahájena, provedeno 21 kontrol (18 na drůbeží maso a tři na vejce). Při nich se odebralo celkem 43 vzorků (34 drůbežího masa, čtyři vzorky drůbežích polotovarů a pět vzorků vajec). K dnešnímu datu jsou k dispozici výsledky vyšetření 25 vzorků. Ve dvou vzorcích drůbežího masa (jednom z Ukrajiny a jednom z Brazílie) byla potvrzena přítomnost salmonel.
Identifikace výrobku:
Výrobek č. 1 (zachycen v Pardubickém kraji)
Název: kuře bez drobů hluboce zmrazené
Země původu: Ukrajina UA 02-29-03
Celkové množství: 3 498 kg; datum minimální trvanlivosti 18. 7. 2024
V rámci šetření bylo zjištěno, že z kuřat byl dále připravován marinovaný polotovar určený ke grilování a následnému prodeji v prodejnách řetězce JIP východočeská, a. s. Při kontrole v provozovně řetězce byly zjištěny a staženy z další distribuce necelé tři tuny kuřat. Ve výrobně polotovarů pak zhruba 700 kusů kuřat. SVS zakázala uvádět kuřecí polotovar na trh a v současné době probíhá stahování produktu z distribuce.
Výrobek č. 2 (zadržen ve Středočeském kraji)
Název: Brazilské kuřecí prsní řízky mražené
Původ: Brazílie, BR 3404, LOT 190522
Množství: 5040 kg (420 kartonů)
Na skladě se podařilo zadržet 165 kartonů. SVS pozastavila další distribuci výrobků na trh. V současné době probíhá stahování již distribuovaných produktů z trhu. Produkt byl distribuován do restaurací a jídelen. SVS proto informace dále předala také krajským hygienickým stanicím.
Vzorky v rámci kontrolní akce jsou odebírány s cílem ověřit mj. zdravotní nezávadnost potravin. Drůbeží maso je testováno na přítomnost salmonel a zbytků vybraných či zakázaných léčivých přípravků a dalších látek.
Původ dosud odebraných vzorků:
drůbeží maso: 18x Ukrajina, 15x Brazílie, 1x Velká Británie;
drůbeží polotovar: 2x Brazílie, 2x Thajsko
vejce: 5x Ukrajina.
SVS bude dále provádět zvýšené kontroly v místech určení při příchodu zásilek drůbežího masa a vajec z jiných členských států EU se zaměřením na původ z třetích zemí. Kontroly se tedy ve zvýšené míře zaměří i na zásilky, které jsou do ČR dodány z jiných členských států, ale původem jsou z třetích zemí. V případě zjištění zásilky drůbežího masa původem ze třetí země bude kontrolována i zdravotní nezávadnost, a to odebráním vzorků.
Kontroly se mimo zmiňované zdravotní nezávadnosti zaměřují rovněž na sledovatelnost, označování, hygienickou manipulaci a dodržení teplotního řetězce.
Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u drůbežího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci další potraviny a prostředí infikovanou potravinou a kuřecí maso neomývat. Více zde.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS