- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 27. září 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
č ... více - 25. červen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
číslo če ... více - 28. květen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
... více
Česká republika úspěšně ukončila schvalovací proceduru na vývoz mléka a mléčných výrobků do Japonska
Česká republika úspěšně dokončila schvalovací proces, na základě kterého je možné pokračovat ve vývozu mléčných produktů z ČR do Japonska.
Na základě novelizované legislativy Japonska z léta 2018 byla zavedena nová pravidla pro dovoz mléčných produktů ze zemí EU. Nové veterinární osvědčení, publikováno na stránkách Státní veterinární správy, je v platnosti od 1. února 2021.
Jednání o podobě veterinárního a hygienického certifikátu vedla ČR s japonským Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem zdravotnictví. Nakonec se i díky úsilí zemědělské diplomatky Ireny Leopoldové podařilo požadavky o obsahu a formě certifikátů obou úřadů sjednotit do jednoho výsledného veterinárního osvědčení.
Česká republika v minulosti vyvážela do Japonska velké množství sušeného mléka v hodnotě až 50 mil. Kč ročně (r. 2000), v menších objemech pak sušenou syrovátku a tavené sýry. Zájem o export těchto produktů české podniky deklarují i nyní.
Japonský mlékárenský sektor není schopen v důsledku neustálého poklesu počtu mléčných farem udržet krok s rostoucí poptávkou po mléčných výrobcích. Postupný pokles v soběstačnosti vedl k tomu, že se Japonsko stalo třetím resp. čtvrtým největším dovozcem mléčných výrobků na světě. Pro japonský mlékárenský průmysl je obtížné být konkurenceschopný v čemkoli jiném než v čerstvých mléčných výrobcích.
Zpracovala:
Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-Mail: irena_leopoldova@mzv.cz